Tri važna saveta Džefa Bezosa za buduće preduzetnike

Osnivač kompanije Amazon otkriva šta je potrebno onima koji žele da pokrenu sopstveni biznis

  • 0
Jeff Bezos

Foto: Guliver/Emma McIntyre/Getty Images

Kada je prošle godine osnivač profitabilne kompanije Amazon Džef Bezos izlagao na konferenciji u Las Vegasu, zamoljen je da sa slušaocima podeli nekoliko saveta za sve one koji žele da pokrenu sopstveni biznis. Njegovi saveti su naizgled jednostavni, ali se u njima krije suština.

Mušterija je najvažnija

Prva dva saveta koja je najbogatiji čovek na svetu dao budućim preduzetnicima bila su: „Nikad ne zaboravite na kupca" i „Neka vam ne bude problem da pogrešite".

Amazon je osvojio kupce time što je ponudio najnižu cenu proizvoda, po cenu gubitka novca.

- Najvažnije je biti opsednut kupcima - rekao je Bezos na konferenciji i savetovao - Otkrijte kako ih možete apsolutno oduševiti.

Sa tim stavom, ne čudi to što ova kompanija trenutno ima 100 miliona plaćenih pretplatnika na svoj paket Amazon prime.

Neuspeh je ključ uspeha

On je takođe insistirao na važnosti neuspeha. Preduzetnicima je poručio da moraju biti spremni na neuspeh, nagoveštavajući da su za napredak potrebni smeli koraci.

- Morate prihvatiti da će vaše preduzeće na mnogo načina biti eksperiment... i možda propasti. Ali to je u redu. To je rizik.

Bezos je slikovito iskoristio metaforu da ako zamahnete palicom u bejzbolu, nekad ćete pogoditi, ali ćete često promašiti. Razlika, objasnio je, između bejzbola i posla jeste u tome što je maksimalan broj pogodaka koje možete dobiti u bejzbolu četiri, dok u biznisu uspeh može da donese i do 1.000 pogodaka. Način na koji funkcioniše verovatnoća sugeriše da ćete mnogo puta promašiti i to je u redu. Samo treba da izgradite kulturu koja podržava poraz.

Verujte u ono što radite

Prema Bezosovom mišljenju, nije dobro da se bavite poslom ukoliko zaista ne verujete u projekat. U protivnom će biti teško nadmetati se protiv svojih rivala.

- Morate imati strast prema okruženju u kome ćete stvarati.

Na prvi pogled ovi saveti deluju zdravorazumski. Ali probajte da ih primenite na ono čime se bavite i videćete koliko su tačni. Ako želite da pokrenete onlajn biznis s vizijom da postane sledeći Amazon, škola za IT je prvi korak. Kratki kursevi su čisto bacanje novca i gubljenje vremena. Uložite godinu dana u  obrazovanje i počnite već za vreme školovanja da razvijate svoj onlajn biznis.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA