≫ 

Kako do prelepog stana? Pratite ova 3 saveta dizajnera enterijera za uređenje vašeg doma

Uređivanje enterijera može biti prava noćna mora. Od previše opcija za izbor nameštaja, boju i svetlo može vam se zavrteti u glavi

  • 1
dizajn enterijera 3 Foto: Pixabay

Dizajnerka enterijera Kari Vilbenks kaže da mnogi u dizajniranju svoje kuće preskoče ključni korak –  u obzir ne uzimaju širu sliku. Morate imati realističnu procenu prostora koji vam je na raspolaganju.

Koliko je prostor važan za naše funkcionisanje posebno je pokazala skorašnja kriza, koja je veći deo populacije zatvorila u kuće i stanove.

Ova tri saveta će vam pomoći da izvučete maksimum iz svog prostora.

Izbor nameštaja

Vilbenksova tvrdi da mnogi greše u tome što pokušavaju da oponašaju dizajn koji vide u katalozima i magazinima, ne shvatajući da zapravo takav dizajn uopšte nije pogodan za njihov prostor.

- Kada dizajnirate sobu, važno je da dobro izmerite prostor pre odlaska u kupovinu nameštaja. Ako promašite pri proceni veličine nameštaja, može vam se desiti da soba izgleda prenatrpano ili prazno - kaže dizajnerka Kejša Džilijen. Ona savetuje da u obzir uzmete karakter vašeg doma i vaš lični stil, kao i dugotrajnost i udobnost nameštaja.

Izbor boja

Krečenje u drugu boju se često čini najbržim načinom da osvežite izgled sobe. Međutim, kako Kejša Džilijen kaže:

- Izbor boje je bitan činilac bilo kog dizajna, a boja zida umnogome utiče na raspoloženje koje vlada u sobi.

Da biste bili sigurni da niste preterali, ona predlaže da paletu svedete na tri boje. Morate znati kako izabrana boja deluje u prostoru u različito doba dana.

- Kada je u pitanju izbor boja, svetlo igra veliku ulogu i može uticati na to da izabrana boja bude presvetla ili isuviše tamna.

Dizajnerka enterijera Debra Ekerblum sugeriše mešavinu boja i tekstura poput drveta, mermera, keramike i stakla. Ona koristi svetlije neutralne boje da vizuelno otvori prostor i  učini da nameštaj dođe do izražaja.

Osvetljenje

- U savršenom svetu, svetlo se planira od početka projekta - kaže Vilibenksova o značaju ovog elementa i dodaje da je nekada dovoljno pomeriti svetlo nekoliko centimetara pa da se celokupni utisak znatno poboljša. Kada razmišljate o svetlu, osmislite ga na više načina. Planirajte kombinaciju ambijentalnog i akcentnog osvetljenja, kao i radnog svetla – za specifične potrebe poput čitanja ili kuvanja - sugeriše Debra Ekerblum.

Ako mislite da imate oko i dara za prostor, nakon školovanja za enterijeristu ovaj talenat možete pretvoriti u profitabilno zanimanje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA