Prednosti i mane: Ako želite da postanete menadžer, ovo su karakteristike menadžerskih pozicija

Biti menadžer znači raditi dinamičan, izazovan i dobro plaćen posao, koji nosi mnoge prednosti i mogućnosti za razvoj karijere

  • 0
Business coach, biznis trener

Foto: Shutterstock

U jednom od prethodnih tekstova opisali smo različite vrste menadžmenta, a danas ćemo se posvetiti sličnostima i razlikama u dužnostima u različitim tipovima menadžmenta.

Svaki menadžerski posao je drugačiji, ali svi menadžeri imaju manje-više slične odgovornosti.

Menadžeri su često šefovi drugima

Menadžer često ispod sebe ima tim ljudi koji radi kako bi ispunio ciljeve i planove koje im on, u dogovoru sa najvišim menadžmentom kompanije, postavlja na mesečnom, kvartalnom i godišnjem nivou.

Naravno, ovo može biti i veoma zahtevno i nimalo prijatno kada poslovi krenu naopako. Kada naiđu meseci u kojima ne ispunjavate zadati plan i ne ostvarujete ono što se od vas očekuje, vi ćete biti jedini odgovorni za učinak celog tima. Izazovi sa kojima se sreće svaki menadžer nekada mogu da budu veći od svih pogodnosti profesije. Zato svako ko je nadređen drugima mora biti spreman i sposoban da se nosi i sa teškim periodima, koji će zasigurno nekada naići.

Ipak, ako ste po prirodi vođa, poželećete da tokom razvoja svoje karijere u nekom trenutku postanete šef. Kao menadžer, imaćete mnogo prilika da podstičete, edukujete, pa čak i da po potrebi disciplinujete ili otpuštate pojedince koji rade za vas.

Menadžeri moraju da obavljaju i svakodnevne radne zadatke

Za one koji vole da učestvuju u uobičajenim dnevnim poslovima, ovo ne predstavlja problem. Ne samo što ćete imati konstantnu interakciju sa klijentima, već ćete biti i u prilici da uporedo sa time inspirišete svoje zaposlene da slede vaš primer u komunikaciji i radu.

Kada ste zajedno na poslovnom zadatku, članovi vašeg tima će od vas učiti kako se treba ponašati. Vaše profesionalne veštine doći će do izražaja, a mnogo je menadžera koji upravo to vide kao jednu od najvećih lepota svog posla.

I što je najbolje, nikada vam neće biti dosadno – dinamika menadžerskog posla je izuzetna i svaki dan vam nudi nove izazove i nove zadatke.

Ipak, za one koji nisu navikli na stalni pritisak i na ovakav način života, može biti stresno da svakodnevno budu i radnici i motivatori. Ko nije spreman na to da ponekad mora i može da radi sve poslove naći će se u situaciji da mu raznolikost zadataka i obaveza postane toliko naporna da na kraju zaboravi sve lepote i prednosti menadžerskog posla.

Menadžeri imaju dobre početne plate, stalne povišice i bonuse

Treba li uopšte govoriti o tome koliko je zarada bitna i koliko je dobro dobiti povišicu plate? Više novca je glavna motivacija za svakoga ko želi da konstantno profesionalno napreduje.

Uspon na korporacijskoj lestvici podrazumeva povećanje prihoda i finansijski napredak. Povećanje plate znači i bolji životni standard, a kvartalni i godišnji bonusi vam mogu obezbediti novi automobil, veći stan i luksuznija letovanja. Zasigurno ćete se osetiti uspešnim i moćnim kada vas firma nagradi većom sumom novca za poslovni uspeh koji ste postigli.

Sa povećanjem plate i bonusima, sa druge strane, dolaze i visoka očekivanja koja će vaši nadređeni imati od vas. Očekivanja mogu doći u različitim formama – budžetska, kadrovska, lična, inovaciona... Ako dobijete dobar godišnji bonus zbog uspeha koji ste postigli ove godine, od vas se očekuje da sledeće godine lestvicu podignete još više.

Kao menadžer, uvek ćete biti u obavezi da opravdate novac koji zarađujete i poverenje koje vam kompanija ukazuje. Ipak, najbolji menadžeri uživaju u izazovima, jer im podstiču adrenalin i ne dozvoljavaju im da upadnu u rutinu.

Dobri menadžeri traženi su u svakoj industriji

Ova činjenica znači da je za dobrog menadžera moguće da uvek pronađe zaposlenje, kao i da bez mnogo problema prelazi sa jednog na drugi – izazovniji i bolje plaćen posao. Ukoliko su rezultati vašeg rada dobri, mnoge firme će biti zainteresovane za vas i želeće da postanete deo njihovog tima.

Biti menadžer znači raditi dinamičan, izazovan i dobro plaćen posao, koji nosi mnoge prednosti i mogućnosti za razvoj karijere.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA