≫ 

Čemu služe miksališta kripto valuta i kako obezbeđuju anonimnost korisnika?

Kakva je uloga miksališta BitMix.Biz?

  • 0
Bitcoin columna, Goran Kunjadić Foto: Telegraf, Coindesk

Zahtevi za obelodanjivanjem podataka kupaca kripto valuta dovode u pitanje jedan od osnovnih principa kripto valuta a to je anonimnost. Anonimnost ima svoje dobre i loše strane. Korisno je štiti identitet kupaca zbog mogućnosti krađe, iznude ili čak i otmice vlasnika, dok je loše to što se na taj način može izvršiti pranje novca ili finansiranje terorizma.

Da bi se obezbedila nepovredivost ličnih i finansijskih podataka, sistem na kome se zasniva rad kripto valuta koristi blokčejn, decentralizovani sistem za čuvanje podataka koji se ne može probiti. Međutim zahtevi obaveznih provera KYC / AML (Know Your Client / Anti Money Laundring), koje su vlade mnogih država postavile kompanijama koje posluju sa kripto valutama, vrše pritisak na  poverljivosti ličnih podataka korisnika. Kripto brze su pogodna meta hakerskih napada. Korisnici čiji su podaci ukradeni nisu samo u opasnosti da izgube digitalnu imovinu, već su takođe i pretnja fizičkom integritetu korisnika.

Sajber kriminal se nalazi u ekspanziji i kriminalne bande često se sastoje od predstavnika različitih profesija, pa se podaci koje su hakeri ukrali ne koriste samo za razbijanje e-pošte i digitalnih novčanika, već ih koriste i kriminalci i profesionalni iznuđivači. Analizom transakcija u otvorenom bloku kripto valuta, napadači mogu lako identifikovati stvarne vlasnike kripto adresa, a zatim i njihovu lokaciju. Nakon toga, razne kriminalne bande mogu ostvariti pritiske u cilju sticanja imovinske koristi.

Anonimnost transakcija kripto valutama postaje ne samo pitanje izbora već i  preduslov za očuvanje digitalne imovine ali i zdravlja a u nekim slučajevima i života. Ovo se posebno odnosi na one koji poseduju značajne iznose.  Nažalost, već ima dosta slučajeva pljački, otmica pa čak i ubistava vlasnika kripto valuta koje se dešavaju širom sveta. Očigledno je da digitalne valute iz virtuelnog sveta uzrokuju posledice i u realnom svetu. Jedini pouzdan način da se korisnici zaštitite od takvih incidenata jeste poštovanje elementarnih pravila o bezbednosti na mreži i osiguravanje anonimnosti kripto transakcija.

Identifikacija korisnika se može sprečiti  ukoliko se kripto valute korisnika zamene kripto valutama nekog drugog korisnika. Algoritmi za „mikasanje“ koina iz različitih novčanika prekidaju lanac transakcija između dve adrese koje se mogu pratiti. BitMix.Biz miksalište se smatra jednim od najboljih i najpouzdanijih. Miksališta kripto valuta su takođe meta hakera i to u smislu pojavljivanja lažnih portala koji imitiraju miksališta pa i sam BitMix.Biz čije se imitacije mogu pronaći na internetu.

Inače, provera autentičnosti BitMix.Biz miksališta se može proveriti pomoću digitalnog ključa: 1BitmixQRMUHYYEi11KBRhSfACa1BtcZrZ. BitMix.Biz usluga mešanja, koja radi od 2017. godine, nema negativne kritike pri čemu je visoko ocenjena u mnogim anketama na najcenjenijim sajtovima koji se bave kripto valutama.

Na nekim zatvorenim forumima postoje garancijski depoziti u vrednosti od 15.000 dolara, koji deluju kao osiguranje za nadoknadu gubitaka u slučaju prevare što je takođe delo hakera. Ukoliko korisnik posumnja da se radi o prevari može se obratiti na mejl bitmikbiz@protonmail.com kako bi proverio da li se radi o legalnom ili hakerskom forumu.

Miksališta su mesta koja obezbeđuju da se očuva anonimnost korisnika. Da li će ostati deo sistema kripto valuta ili će nestati pod pritiskom monetarnih i poreskih vlasti, saznaćemo uskoro. Međutim, ukoliko bi se uklonila miksališta, postavlja se pitanje opstanka anonimnosti kao jednog od osnovnih postulata funkcionisanja kripto valuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA