≫ 

Kako blokčejn može unaprediti poslovanje malih i srednjih preduzeća?

Kada se može očekivati masovnija promena blokčejna u poslovanju?

  • 0
Bitkoin kolumna Foto: Irena Herak, CoinDesk

Blokčejn tehnologija je unela značajne promene u mnogim oblastima iako njeno pominjanje u najvećoj meri asocira na kripto valute. Prvobitno izgrađena kao osnova za razmenu kripto valuta, sada je evoluirala u jednu od najbrže rastućih svetskih tehnologija sa potencijalom da preoblikuje ekonomiju i društvo u celini na načine koji nisu viđeni od pojavljivanja interneta.

Imajući u vidu sve prednosti, blokčejna velike i male organizacije pokušavaju da iskoriste ovu inovativnu tehnologiju kako bi svojim preduzećima omogućili konkurentnu prednost. Postavlja se pitanje kako blokčejn može uticati na poslovanje a pogotovo malih i srednjih preduzeća?

Iako je najpoznatija upotreba blokčejna slanje i primanje uplata kripto valuta širom sveta, tehnologija ima mnogo širu primenu i prednosti za mala preduzeća nego što je to pružanje usluga platforme za plaćanje. Blokčejn otvara nove mogućnosti za kompanije u svakom sektoru kako bi rešile postojeće izazove i razvile nove poslovne modele.

Jedan od najvećih izazova koji muči mala i srednja preduzeća su realizacije plaćanja. Prema nekim procenama, više od 40% preduzeća ima problema sa realizacijom novčanih tokova. Primenom blokčejn tehnologije može se rešiti ovaj problem tako što će se sami ugovori između kupaca i dobavljača. Nalaziti u sistemu sa definisanim uslovima i načinima plaćanja koja će se izvršavati automatski.

Pomenuto rešenje može olakšati život preduzećima, kreiranjem efikasnih procesa transakcija bez zastoja i omogućavanje bržeg plaćanja računa bez potrebe za urgencijama da se plaćanje izvrši. Još jedna prednost blokčejna su bezbednosne prednosti tako što su podaci decentralizovani, što znači da se paralelno distribuiraju na različitim računarima širom sveta.

Transakcijama se ne može manipulisati i ne mogu se izbrisati jer je svaka transakcija povezana s onom koja joj je prethodila. Ako se ima u vidu činjenica da sajber kriminal košta mala i srednja preduzeća milijarde dolara, prednost upotrebe blokčejn tehnologije postaje jasna. Blokčejn ima potencijal da pomogne malim i srednjim preduzećima u kreiranju pametnijih i bezbednijih lanaca snabdevanja.

Činjenica je da većinu proizvoda ne proizvodi jedna pojedinačna kompanija, lanac snabdevanja koji podržava blokčejn tehnologija znači da se svaka transakcija od mesta porekla do mesta prodaje može pratiti kroz transparentan trag revizije sa vidljivošću u realnom vremenu. Ovo ne samo da pomaže smanjenju prevara kao što je već pomenuto, već poboljšava i upravljanje zalihama, što je prilično složen i naporan proces, posebno za mala preduzeća.

Proces usvajanja novih tehnologija se uvek odvija uz povećani oprez i u toku primene se posmatraju dobre i loše strane. Ono što je sigurno je da bi blokčejn mogao bi da reši mnoge izazove sa kojima se mala i srednja preduzeća susreću svakodnevno. Nameće se zaključak da nije pitanje da li će mala i srednja preduzeća prihvatiti blokčejn već je samo pitanje trenutka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA