Metodologija upravljanja projektima: Zašto je scrum neophodan u IT industriji?

Pri upravljanju projektom neophodno je da imate izvrsne organizacione veštine i dobar način da motivišete ceo tim da dođe od tačke A do tačke B brzo i bezbolno

  • 0
Od 16. marta do 1. avgusta osnovano je 10.420 preduzetnika Foto: Pixabay

Upravljanje timom je jedan od najzahtevnijih poslova. On uglavnom podrazumeva upravljanje projektima, delegiranje zaduženja, praćenje toka rada, superviziju, korekturu završenih zadataka, kao i sveukupnu odgovornost za rezultate tima.

Situacija se dodatno komplikuje kada je reč o industriji informacionih tehnologija, budući da su tamo projekti znatno kompleksniji. Zato menadžeri IT projekata često koriste Scrum. U pitanju je metodologija rada u IT industriji, koja pre svega pomaže ljudima koji upravljaju timovima da organizuju i prate zadatke i progres u izradi tih zadataka. A evo i zašto je ovo jedan od najboljih načina za to.

Šta je Scrum

Programerskim jezikom rečeno, to je na engleskom framework, u prevodu na srpski jezik – okvir za rad, odnosno način rada koji će pomoći celom timu da postane agilan tako da u bilo kom trenutku može da reaguje na određeni problem, promenu ili izazov, kao i da plasira dosadašnji napredak u radu na produkciji.

Scrum predstavlja niz pravila i načina rada koji se usvajaju na nivou celog tima i uz pomoć kojih svaki član u timu može da prati šta ostali rade i kako napreduju. Menadžerima pre svih ovo pomaže da imaju svakodnevni uvid u napredak i da se postaraju da svi članovi imaju svu raspoloživu podršku u svakom trenutku.

Šta je backlog

Jedna od velikih prednosti skram metodologije jeste u tome što vas ništa ne može iznenaditi. Šta god novo da se desi ili promeni – svaki novi zahtev se smešta u backlog, što predstavlja listu čekanja zadataka koji se moraju realizovati.

Osoba koja vodi računa o ovome je menadžer proizvoda, ili projektni menadžer, u zavisnosti od strukture konjretnog tima. To je neko ko mora u svakom trenutku znati šta se nalazi u listi čekanja, šta ima najviši prioritet i da li se nešto mora pomeriti. Poenta postojanja liste čekanja jeste upravo pravljenje poretka među zadacima prema njihovom prioritetu, kako bi se što pre došlo do što boljeg proizvoda.

Šta su u Scrumu ceremonije?

Sama skram metodologija sastoji se od nekoliko različitih ceremonija, koje služe kako bi se što bolje pratio ceo proces. Osnova je sprint. To je vremenski period od (najčešće) dve nedelje tokom koga je neophodno da se završi određeni isplanirani zadatak.

Sprintu prethodi planiranje onoga što tim radi zajednički u saradnji sa menadžerom projekta ili samog proizvoda. Tokom sprinta se dešavaju dnevni (stand-up) događaji, koji traju po pet minuta i tokom kojih lider tima ispriča šta je tim uradio juče i šta planira da završi danas.

Sprint se planira na osnovu organizacije bekloga, što projektni menadžer uglavnom radi u saradnji sa liderom programerskog tima.

Sve ovo su kratki događaji koji se odvijaju u toku dve nedelje i koji osiguravaju da tim dođe brzo i bezbedno od početka do kraja sprinta, nakon čega se ceo krug ponavlja.

Šta su role u Scrumu?

Da bi cela metodologija mogla da se odigrava pravilno, neophodno je da postoje određene uloge, odnosno role u timu, koje će osigurati kvalitetan protokol. Nekada će se dešavati, ukoliko je tim manji, da jedna osoba bude zadužena za dve role, mada se ovo ne preporučuje.

Pre svega, neophodno je imati proizvodnog menadžera, koji je vlasnik ideologije proizvoda i koji brine o beklogu.

Potom je neophodno imati skram mastera, koji se može nazivati i projektnim menadžerom i koji brine da se sve to kvalitetno sprovede, a ništa od toga ne bi bilo moguće bez tima koji čine developeri.

Upravljanje projektom je ozbiljan poduhvat, bilo da se nalazite u IT industriji ili u bilo kojoj drugoj branši. Neophodno je da imate izvrsne organizacione veštine i dobar način da motivišete ceo tim da dođe od tačke A do tačke B brzo i bezbolno.

Postoji mnoštvo različitih metodologija koje biste morali da izučite kako biste zaista bili sigurni u svoje znanje, a to je nešto što ne možete ostvariti tokom noći. Zato upišite menadžment u upravljanju IT projektima i opredelite se za uzbudljivu i kreativnu karijeru, koja vam može doneti i veliku platu i dobru poziciju.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA