• 0

Da li će kripto valute zameniti fiat valute?

Kakve bi bile posledice preovlađujuće uloge kripto valuta?

  • 0

Kao i svaka nova tehnologija, pojava kripto valuta je izazivala različita a često i kontradiktorna reagovanja.

U početku je pojava Bitkoina shvaćena kao egzotični eksperiment. Širenjem upotrebe Bitkoina i pojavom novih kripto valuta, finansijski krugovi su već počeli da obraćaju pažnju na nove mehanizme za vršenje finansijskih transakcija.

Daljim jačanjem, počinju da se javljaju podozrenje i strah da će kripto valute potpuno izmeniti funkcionisanje finansijskog tržišta. Mnogi su verovali, a i dalje veruju, da je ceo sistem zasnovan na blokčejnu i dalje samo jedan zanimljiv eksperiment. Neki među njima otvoreno prognoziraju krah sistema kripto valuta. Svaki porast vrednosti kripto valuta tumače kao slučajnost dok se svaki nagli pad vrednosti najavljuje kao konačni krah. Ni jedno ni drugo nije sasvim tačno.

Činjenica je da postoje značajne varijacije u vrednosti kripto valuta, kako nagli skokovi tako i nagli padovi vrednosti. Ipak, barem za sada, to nije dovelo do kraha digitalnih valuta.

Prisetimo se da je krajem 2017. godine Bitkon dospeo do vrednosti od oko 10.000 USD, nakon čega je imao padove i uspone ali nije doživeo krah. Istini za volju posle pomenutog perioda Bitkon nije uspeo da se približi svojoj maksimalno dostignutoj vrednosti, ali nije ni nestao sa scene finansijskog tržišta. Kripto valute su se nametnule kao trajna komponenta finansijskog tržišta.

Izazov predstavlja činjenica da Bitkoin kao ni druge kripto valute nisu opšte prihvaćene. Iako danas mnogi trgovci prihvataju Bitkoin, ogromna većina svakodnevnih plaćanja se vrši u korišćenjem klasičnih valuta. Sama činjenica da je dolarska cena Bitkoina i dalje bitan pokazatelj ukazuje na povezanost Bitkoina sa američkim dolarom, što izaziva razmišljanja da je sam Bitkoin zapravo proizvod američke ekonomije.

Postoje činjenice koje idu u prilog toj tezi ali postoje i druge činjenice koje ovi tezu opovrgavaju. Sasvim je očigledno da zbog nestabilnosti cena Bitkoina, ljudi ne žele da se zadržavaju na njemu dugo. Niko ne želi da ode do prodavnice i da zaključi kako je vrednost kripto valute u međuvremenu prepolovljena. Sa druge strane, postoje optimisti koji misle da će vrednost Bitkoina nastaviti da raste u tokom vremena i da će vlasnici kripto valuta sigurno ostvariti dobitak.

Postoje razmišljanja o tome da bi kripto valute, ili neka od njih, mogla zameniti fiat valute kao standardno sredstvo plaćanja. To bi imalo značajne implikacije na politiku, jer ako bi postala stvarni novac, kripto valuta bi mogla da ometa sposobnost centralnih banaka da upravljaju ekonomijom i nivoom cena.

Preduslov za korišćenje kripto umesto fiat valuta je postizanje stabilne vrednosti kripto valuta koje predstavljaju samoregulišuće sisteme. Da li će i kada kripto valute zameniti fiat valute, teško je predvideti, ali se takva mogućnost ne može potpuno isključiti.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima