Saveti za buduće preduzetnike: Evo kako da počnete ambiciozno

Ako želite da vas primete i zapamte, morate da se prilagođavate – tržištu, tražnji i okolnostima

  • 1
Business coach, biznis trener Foto: Shutterstock

Preduzetnici često greše na samom početku: sve elemente svog poslovanja postavljaju kako bi ispunili trenutne potrebe. Mala kancelarija, jedna telefonska linija, pokriti svoj komšiluk. Za početak.

Često taj početak predugo traje, jer čak i kada ste u mogućnosti da se proširite, čekate bolji trenutak ili narednu sezonu ili još jedan ugovor. A vreme i prilike prolaze. Zato bi trebalo da na početku stvari postavite drugačije.

1. Mislite globalno

Nećete odmah osvojiti svet, ali ništa vas ne sprečava da svoje poslovanje od početka posmatrate kao da će se to ubrzo dogoditi. Tako će i vaše ideje biti krupnije i jasnije.

Primera radi, počnite od uređenja poslovnog prostora ili prodajnog mesta. Ukoliko imate predstavništvo u svakom većem gradu na planeti, da li biste bili zadovoljni da izgledaju kao vaša sadašnja kancelarija?

Pokušajte da na isti način razmišljate i o ostalim elementima poslovanja.

2. Proširite ponudu

Da, postoji ono od čega počinjete, ali ako ne razmišljate na vreme – nećete daleko stići. Džef Bezos, vlasnik Amazona, počeo je sa prodajom knjiga, a danas nema stvari koju ne možete da pronađete na Amazonu. Ilon Mask, direktor kompanija Tesla i Spejs X ( SpaceX), danas u svakome budi asocijacije na električne automobile, onlajn plaćanje i osvajanje svemira. Zašto i vi ne počnete od šire slike?

3. Budite svuda

Društvene mreže daju ogromne mogućnosti. Iako nisu svi vaša ciljna gruša, ništa vas ne sprečava da se predstavite svima i približite svakome. Zato se potrudite da svi čuju za vas.

Za početak je bolje da angažujete iskusnog stručnjaka. Time ćete skratiti celokupan proces, a rezultati će biti bolji. Sa druge strane, i vaše veštine i znanja preduzetnika treba da budu na najvišem nivou.

Zato učite: neophodno je da imate najsavremenija znanja, da poznajete poslednje trendove, ali i da usavršite poznavanje tržišta, pravljenje strategije… – sve ono što vas čini uspešnim preduzetnikom.

4. Budite neustrašivi

Ne treba da vas bude sramota ili da vam bude neprijatno zato što drugima predstavljate svoje poslovanje. To što ste na početku ne znači da i drugi neće prepoznati vašu buduću veličinu. Zato ne propuštajte priliku da se prikažete u najboljem svetlu, uvek i svuda.

5. Uvek učinite više od očekivanog

Potrudite se da poslujete bez greške. Ako možete da za svoje korisnike učinite više nego što su želeli ili tražili – učinite to. Već i samo to što ste i kao mala kompanija spremni da date sve od sebe za svakog svog klijenta učiniće da stvorite dugoročnu vernost vašem brendu i kada postane svetska imperija.

6. Budite odgovorni prema svom okruženju

I kada ste na početku možete nešto da učinite za svoj stari kraj. Korisnici i saradnici će to primetiti. Pokrenite akciju koja je važna vašem komšiluku. Pozovite svoje kupce da vam se pridruže. Organizujte porodični dan i unapredite prostor u kome živite i radite.

Na kraju, od početka verujte u sebe, svoju ideju i način na koji to želite da ostvarite. Možda treba da budete strpljivi, ali budite sigurni da ćete uspeti.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Preduzetnik

    20. jul 2020 | 21:49

    Moj savet drzavi je da dozvoli preduzetniku da oformi kapital i obrtna sredstva. Onda na osnovu obrta i protoka novca cepaj poreze kako treba. A pocetnik mucenik nije ni naplatio prvu fakturu a vec mora da plati drzavi dazbine. Sramota za nas sistem jer se pricaju bajke ocigledno a sustina problema ide i gura se pod tepih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA