• 0

VIDEO-PRODUKCIJA: Ova 4 pitanja kao ozbiljan video-producent morate postaviti klijentima

Kada se spomene video-produkcija, svima pre svega na pamet padnu filmovi, a potom i muzički spotovi. Međutim, pod ovaj termin spada daleko više od toga. Video-producenti se angažuju svakodnevno za razne druge potrebe, obično vođeni zajedničkim ciljem: povećanjem svesti i informisanjem javnosti o određenoj temi

  • 0

Ko kreira sve video-materijale na društvenim mrežama koje svakodnevno listate? Upravo video-producent. Korporativne video-materijale na sajtovima? Video-producent. TV reklame? Video-producent.

Ovo je široko rasprostranjeno zanimanje i može se povezati sa gotovo svakom industrijom. Svaki brend će pre ili kasnije morati da angažuje nekoga da mu pomogne da snimi video-materijal o sebi. Kada dođe do toga, ovo su pitanja koja će vam dobar video-producent sigurno postaviti.

„Šta želite da kažete?”

Ovo je ključno pitanje za početak svakog kreativnog, a posebno promotivnog procesa. Svaki producent, bilo da radi na zvuku, video-materijalima ili na tekstu, mora znati šta je to što brend želi da saopšti i koja je to finalna poruka koju bi trebalo zapamtiti.

Za video-producente je ovaj podatak važan na mnogo nivoa, jer će od njega zavisiti, ne samo scenario, već i režija, osvetljenje, ton, prateća muzika, gotovo svaki segment finalnog materijala.

Zapamtite da nije tekst jedini element koji prenosi poruku, već da ulogu igra i ukupni utisak koji gledalac stiče kada gleda nešto što promovišete.

„Ko vam je ciljna grupa?”

Uz pitanje o nameri javlja se i drugo ključno pitanje, a to je pitanje ciljne grupe.

Da biste bolje razumeli zašto je ovo važno, postavićemo sledeće pitanje: ukoliko želite da snimite reklamu za kremu za lice, da li ćete proizvesti isti video-snimak ukoliko je krema za kožu stariju od 50 godina, kakav biste napravili i za kremu za kožu od 20 godina?

Ciljna grupa je prvi i osnovni korak za osmišljavanje bilo kakve strategije, jer morate znati kome šaljete poruku. Na osnovu toga ćete formirati i pristup i ton komunikacije, kako biste što bolje došli do ključnih osoba koje će potencijalno koristiti vaš proizvod ili uslugu.

„Gde će video-snimak biti plasiran?”

Kada snimate video-materijal o samom brendu ili kompaniji, možete ga primeniti na različitim kanalima. I klijenti će često na ovo pitanje odgovoriti: svuda. Međutim, to nije tačan odgovor, jer jedan isti materijal definitivno nije pogodan za sve kanale komunikacije.

Nešto što je zadovoljavajuće dužine za web sajt na društvenim mrežama može biti predugačko ili dosadno. Nešto što je savršen format za i-mejl nije ni blizu dovoljno deskriptivno za sajt.

Zato je neophodno da dobro promislite o tome koje ćete kanale komunikacije koristiti i da definišete one ključne koje želite i možete da pokrijete bez suvišnog dodatnog snimanja.

„Zašto?”

Dobar video-producent će insistirati na tome da zna svrhu svakog navedenog koraka. Često se u praksi dešava da producenti izbegavaju da postavljaju ovo pitanje jer ne žele da uznemire klijenta. S druge strane, klijent često nije u stanju da formuliše zadovoljavajući odgovor.

Baš zato je potrebno postavljati ovo pitanje uvek iznova sve dok ne dođete do suštine. Nikada se nemojte zadovoljiti odgovorom: „Zato što mi je potreban video-snimak”, jer na taj način nećete doći do informacija koje će vam biti potrebne da uopšte počnete rad. Insistirajte, budite dosadni, ali i dosledni, jer to je put do savršenog finalnog proizvoda.

Naučite kako

Na kratkim kursevima od nekoliko meseci možete naučiti ponešto, ali teško da ćete naučiti sve. Tehnikama nećete ni prići, a ako se dotaknete nekih softvera koji se koriste, to će biti samo u formi izlistavanja funkcionalnosti. Zato se uozbiljite i posvetite barem godinu usavršavanju uz pomoć mentora sa ozbiljnim iskustvom.

Upišite obuku za video-produkciju i steknite veštine profesionalca.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima