White label aplikacije su budućnost za programere: 4 razloga da počnete da ih razvijate

Velika tražnja za aplikacijama

  • 0
Kompjuter, Kod, Programiranje, Programer Foto: Pixabay.com

Pojedini stručnjaci, a i statistika pokazuju da se mobilne aplikacije umnožavaju brže od interneta i da danas gotovo 42% malih biznisa širom sveta ima aplikaciju koja se vezuje za oblast kojom se bave. Zato i ne iznenađuje sve veći broj agencija ili frilensera koji se uslužno bave proizvodnjom aplikacija.

Ovo je ozbiljan posao, jer zahteva planiranje, postavljanje koncepta, osmišljavanje procesa i na kraju programiranje. Međutim, ne mora za svaki pojedinačni biznis da se razvija posebna poslovna aplikacija.

White label aplikacije su jedno od rešenja za ovaj problem. One zapravo predstavljaju nebrendirane aplikacije, koje su proizvele nezavisne agencije. One se mogu iznova prodavati i brendirati po potrebi kupca.

Sve veći broj IT kompanija se okreće proizvodnji ove vrste aplikacija. Ukoliko ste programer, evo zašto je dobra ideja da i sami krenete u tom pravcu.

Velika tražnja za aplikacijama

Činjenica je da gotovo polovina malih biznisa ima aplikaciju, a da su one i dalje vrlo tražene potvrđuje i statistički podatak da gotovo isto toliko firmi  planira da kupi, odnosno razviije aplikaciju za svoj biznis. Google trendovi pokazuju da je pretraga za ključne reči „razvoj mobilnih aplikacija” sve veća, što znači da će se ove usluge tek tražiti.

Kada su mali biznisi u pitanju, šanse da će neko od njih smisliti nešto revolucionarno nisu velike. To znači da je veoma moguće kreirati jednu white label aplikaciju, koju ćete potom ponovo prodavati i rebrendirati u skladu sa željama i potrebama kupca.

Ušteda resursa

Za razliku od razvoja i planiranja većih projekata koji se tiču razvoja aplikacija, „preprodaja” zapravo ne zahteva velike investicije. Tu su samo mesečno održavanje i ulaganje u odnose sa klijentima i potencijalnim kupcima.

Na vama je samo da usavršavate aplikaciju koju imate, što će oduzeti daleko manje vremena nego građenje novih aplikacija sasvim iznova. Na ovaj način štedite vreme, a na raspolaganju ste novim klijentima.

Možete biti „preprodavac” bez programerskog iskustva

Postoji nekoliko dobrih alata za kreiranje aplikacija od nule koje mogu koristiti i početnici u ovom poslu.

Jedan od njih koji možete testirati je BuildFire. Uz pomoć nekoliko tutorijala, gotovo svako može da napravi jednostavnu, bazičnu aplikaciju koju će dalje preprodavati.

Samim tim, kao početnik u programiranju možete uvežbavati svoje veštine, a istovremeno i zarađivati na preprodaji. Zato iskoristite vreme da se usavršite na white label aplikacijama kako biste kasnije mogli da razvijate ozbiljnije projekte.

Postajete konkurentni

Mali biznisi mere svaki dinar koji ulažu, i to je potpuno razumljivo, jer samo na takav način mogu zaraditi. Proizvodeći white label aplikacije vi im nudite jeftiniji proizvod, jer sami ne moraju da ulože vreme i resurse u njihov razvoj.

Na ovaj način postajete konkurentni i nudite priuštive aplikacije klijentima različitih formata. No to uopšte ne mora da znači da ćete sarađivati samo sa malim biznisima. Možda vam posao krene u tom smeru da počnu da vas zovu i programerske agencije koje se bave rebrendiranjem aplikacija, pa postanete „treća” strana, koja proizvodi deo proizvoda.

Sve su ovo različiti pravci u kojima se možete razvijati i samim tim postajati veći i jači na tržištu.

Naučite kako

Iako za same white label aplikacije možete koristiti i alate koji ne iziskuju programersko znanje, ideja je da vam ovo samo kupi vreme za usavršavanje kako biste kasnije mogli da radite na kompleksnijim idejama. To znanje ne možete steći na kratkim kursevima od nekoliko meseci, jer ćete se i dalje zadržati na samo jednom principu programiranja.

Uložite barem godinu kako biste sagledali širu sliku i ovladali tehnikama koje kasnije možete da primenite u razvoju mobilnih aplikacija za složenije namene.

Upišite razvoj mobilnih aplikacija i počnite da radite na svom malom biznisu sa potencijalom da postane veliki.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA