PODNOSIM OSTAVKU: Evo zašto bi trebalo da se usudite da promenite posao

Oslobađajuća istina je sledeća: Ne morate ostati na istom radnom mestu celoga života. Vremena su se promenila: preformulisali ste svoje prioritete; sve ono što vam je bilo privlačno pre deset godina više ne izgleda tako zanimljivo; trenutna primanja vas ne zadovoljavaju

  • 1
Online skolovanje, nastava na daljinu, e learning, kompjuter Onlajn edukacije su vodeće u ovom trenutku / Foto: Shutterstock

Uprkos svim strahovima vezanim za promenu karijere (poput smanjenja kognitivnih sposobnosti, nužnosti započinjanja sa najnižih pozicija i sa početnim platama itd.), ako osetite istinsku potrebu, ne bojte se da započnete novu karijeru.

Izbor karijere koju ste napravili u srednjoj školi može biti pogrešan

Da li kao tinejdžer niste tačno znali šta očekujete od života i od svoje buduće karijere? Niste usamljeni. Ima i onih koji prepoznaju svoj istinski poziv već sa 10 godina, ali ako niste jedan od njih, bez brige. Nema ničeg pogrešnog u tome. Vaše je da pokušate da promenite stvari ako ste shvatili da vaš prvi izbor nije bio baš najbolji.

Kako se zapravo bira karijera? Na odluke mladih snažno utiču roditelji, prijatelji i njihova vlastita ideja o konkretnoj ulozi koja im pripada (a koja često nema mnogo veze sa stvarnim životom).

Rezultat može biti poražavajući. Završite školovanje, radite nekoliko godina i jednog dana se osetite sasvim nesrećnim zbog posla koji radite. Ovo nezadovoljstvo bi trebalo da shvatite kao znak da je vreme da krenete dalje.

Vaš rad ne dozvoljava mnogo ravnoteže između posla i života

Napravili ste izbor karijere kada niste imali porodicu, decu i druge obaveze? Ali ako ste u braku, imate dvoje dece, a provodite 10 sati dnevno u kancelariji, to može biti obeshrabrujuće.

Ne omogućavaju sve karijere dobru ravnotežu između posla i privatnog života. Neki poslovi zahtevaju brojna putovanja, rad vikendom i za praznike. Često to nema veze sa firmom u kojoj radite. Jednostavno, u nekom poslovnim granama normalno je da nema fiksnog radnog vremena.

Ako ste se našli u ovakvoj situaciji, donošenje odluke o promeni karijere izgleda kao pravi izlaz.

Karijera vam ne nudi izazove

Dobar posao bi trebalo da vas motiviše da na najbolji način upotrebite svoje veštine i dovedete ih do njihovog vrhunca.

Na poslu koji će vas činiti srećnim ima prostora za razvoj ključnih kompetencija i profesionalni rast. Ako se to ne dogodi, velike su šanse da ćete uskoro poželeti druge opcije za svoj poslovni put.

Ako posle nekoliko meseci ili godina počnete da gledate na svoju budućnost sa zazorom, promena karijere je možda prava opcija.

Vaša finansijska očekivanja nisu ispunjena

Kada dobijete platu koju ste zaradili i očekivali, kada vam firma za koju radite isplati bonus ili godišnju nagradu za dobro obavljen posao, obuzima vas osećaj sigurnosti i zadovoljstva.

Sa druge strane, osećaj da niste dovoljno plaćeni veliki je motiv za promenu karijere. Ako vas ne plaćaju onoliko koliko verujete da zaslužujete, ako vaše odgovornosti na poslu rastu, a zarada ostaje ista, ako godinama gledate druge kako zarađuju više od vas, a radite jednako dobro kao i oni – to su važni razlozi za preduzimanje akcije.

Ostali suštinski razlozi za promenu profesije uključuju spor ili nikakav napredak, situaciju u kojoj je posao postao rutinski i došlo je do zastoja... Nekada je jednostavno potreba za promenama u životu ono što učini da ljudi napuste svoju staru karijeru i orijentišu se na nešto novo.

Ako na radnom mestu osećate ozlojeđenost, a u svojim razmišljanjima prepoznajete neke od ovih razloga, budite bez brige. Situaciju možete poboljšati. Ako želite da promenite karijeru, postavite sebi pitanje: za koje od zanimanja budućnosti želim da se obučim? 

Kada jednom zaista donesete odluku o promeni karijere i odlučite da je sprovedete u delo, stvari će doći na svoje mesto. Iako tranzicioni period može biti težak, dugoročni uspeh će učiniti da se neizvesnost i strepnja isplate. U sledećem tekstu objasnićemo kako da strateški pristupite promeni svoje karijere.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA