Samo dve cifre osnova su savremenog tehnološkog sveta: Kako funkcioniše sistem "jedinice i nule"?

Zbog jednostavnosti primene u elektronskim kolima, binarni sistem koriste svi savremeni računari i računarski sistemi...

  • 0
Binarni kod, Racunari, Racunarstvo Foto: Pixabay

Sve što postoji u savremenom tehnološkom svetu, sve što je zasnovano na radu računara i računarskih komponenti, brojni uređaji sa kojima se svakodnevno susrećemo i koje sami koristimo služe se - binarnom logikom.

Binarni sistem je brojčani sistem koji se koristi isključivo zapisima sastavljenim od nizova cifara 0 i 1. Zbog jednostavnosti primene u elektronskim kolima, binarni sistem koriste svi moderni računari.

To znači da se svi podaci koje jedan računar obrađuje, zapisuje i interpretira javljaju u obliku nula i jedinica. Kako fukcioniše binarni sistem, možete pogledati u ovom videu:

Na snimku ste mogli da uočite da se broj 13 u binarnom sistemu piše kao "1101". Da bi se broj preveo iz dekadnog sistema u binarni, potrebno ga je deliti brojem 2. Taj postupak izgleda ovako:

  • 13:2=6 ostatak 1

Ostatak zapisujemo sa strane (1), a količnik (6) delimo ponovo:

  • 6:2=3 ostatak 0

Ostatak zapisujemo sa strane (0), a količnik (3) delimo dalje:

  • 3:2=1 ostatak 1

Ostatak zapisujemo sa strane (1), a količnik (1) nastaviti da delimo:

  • 1:2=0 ostatak 1

Sve ostatke ovakvog deljenja zapisujemo suprotnim redom od onoga kojim smo ih dobijali (odozdo ka gore), i dobijamo broj 13 zapisan u obliku - 1101.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA