• 0

Samo dve cifre osnova su savremenog tehnološkog sveta: Kako funkcioniše sistem "jedinice i nule"?

Zbog jednostavnosti primene u elektronskim kolima, binarni sistem koriste svi savremeni računari i računarski sistemi...

  • 0

Sve što postoji u savremenom tehnološkom svetu, sve što je zasnovano na radu računara i računarskih komponenti, brojni uređaji sa kojima se svakodnevno susrećemo i koje sami koristimo služe se - binarnom logikom.

Binarni sistem je brojčani sistem koji se koristi isključivo zapisima sastavljenim od nizova cifara 0 i 1. Zbog jednostavnosti primene u elektronskim kolima, binarni sistem koriste svi moderni računari.

To znači da se svi podaci koje jedan računar obrađuje, zapisuje i interpretira javljaju u obliku nula i jedinica. Kako fukcioniše binarni sistem, možete pogledati u ovom videu:

Na snimku ste mogli da uočite da se broj 13 u binarnom sistemu piše kao "1101". Da bi se broj preveo iz dekadnog sistema u binarni, potrebno ga je deliti brojem 2. Taj postupak izgleda ovako:

  • 13:2=6 ostatak 1

Ostatak zapisujemo sa strane (1), a količnik (6) delimo ponovo:

  • 6:2=3 ostatak 0

Ostatak zapisujemo sa strane (0), a količnik (3) delimo dalje:

  • 3:2=1 ostatak 1

Ostatak zapisujemo sa strane (1), a količnik (1) nastaviti da delimo:

  • 1:2=0 ostatak 1

Sve ostatke ovakvog deljenja zapisujemo suprotnim redom od onoga kojim smo ih dobijali (odozdo ka gore), i dobijamo broj 13 zapisan u obliku - 1101.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima