• 0

Veselin Jevrosimović: Virtuelni svet u našim očima

Spoj stvarnog i virtuelnog sveta svakako je budućnost razvoja tehnologije...

  • 0

Nisam siguran da li smo svesni u kojoj meri čovek današnjice zavisi od različitih vrsta ekrana. Bilo da gledamo u TV aparat, monitor računara ili pametni telefon, značajan deo dana provodimo posmatrajući virtuelni svet kroz neku vrstu „prozora“.

Pri tome udobnost i ukupni doživljaj korišćenja digitalnog uređaja značajno zavise od veličine ekrana. Bez obzira na pojavu savitljivih panela, ukupne dimenzije i oblik aparata koje koristimo i dalje definiše dijagonala displeja. Možda dolazi vreme kada će to da se promeni.

U filmovima naučne fantastike često smo viđali tehnologije u kojima je slika koju proizvodi računar projektovana u prostor ispred korisnika. Ostvarenje te ideje ometaju brojne prepreke, pa su inovatori pribegli jednostavnijem rešenju u obliku posebnih pametnih naočara. U kombinaciji sa proširenom realnošću, otvaraju se veoma zanimljiva polja primene.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon

Foto: Marko Jovanović

Na žalost, naočare se nisu pokazale kao praktično rešenje za većinu korisnika, premda je njihova upotreba za specijalizovane namene u industriji, zdravstvu i obrazovanju više nego prihvatljiva.

Kao bolju opciju, naučnici predlažu pametna kontaktna sočiva. Početkom godine napravljen je značajan korak napred u pravcu usavršavanja ove tehnologije. Konkretna sočiva poseduju više mikro displeja koji mogu da projektuju sliku u vidno polje osobe koja ih nosi. Količina informacija i rezolucija su i dalje ograničeni, ali to je u početku bio slučaj i sa klasičnim ekranima.

Pored toga, ovo rešenje poseduje modul za komunikaciju sa nosivim uređajem-računarom povezanim na internet, senzore pokreta očiju i sistem za prepoznavanje slike. Svrha potonjeg je da „razume“ aktivnost koju korisnik obavlja i na osnovu toga smanji mogućnost ometanja pažnje i izazivanja opasnosti.

Spoj stvarnog i virtuelnog sveta svakako je budućnost razvoja tehnologije. Ideja koja postoji decenijama unazad je da računari u različitim oblicima postanu sveprisutni, kao i da ljudi prestanu da obraćaju direktnu pažnju na njih.

Slika na kojoj čovek sedi za tastaturom i gleda u ekran kompjutera postaće prošlost jer to, uostalom, i nije prirodna aktivnost ljudi. Cilj je nam informacione tehnologije pomognu u obavljanju zadataka i interakcijom sa svetom oko nas. Pametna kontaktna sočiva, ukoliko zažive u praksi i masovnoj primeni, samo su jedan od koraka u tom pravcu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima