Kako je kriptovaluta Stiva Voznijaka - VOZKS porasla je za 1.400 odsto?

Da li je na pomolu nova revolucija na tržištu kripto valuta?

  • 1
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić

Foto: Irena Herak, CoinDesk

Apple („Jabuka“) je američka multinacionalna kompanija čije se sedište nalazi u Kupertinu u Silicijumskoj dolini nadomak San Franciska. Apple je jedna od pet najznačajnijih kompanija u američkoj industriji informacionih tehnologija, a pored nje su tu i Amazon, Google, Microsoft i Facebook. Kompanija proizvodi kako hardverske tako i softverske proizvode.

Najpopularniji proizvodi su pre svega iPhone smart telefon, a zatim iPad, tablet računar i MacBook laptop računar. Uređaji su specifični i zasnivaju se na operativnim sistemima koji su posebno razvijeni za te uređaje. Operativni sistem koji pokreće iPhone je iOS, iPad tablet računar pokreće iPad OS, MacBook laptop radi pod operativnim sistemom MacOS(X). Jednom rečju, radi se o specifičnim proizvodima koji su postigli ogroman uspeh.

Apple je jedna od kompanija koje su nastale u garaži u Silicijumskoj dolini a osnovali su je Stiv Džobs, Stiv Vozniak i Ronald Vejn, sada već daleke 1976. godine. Proizvodi su se ubrzano razvijali i postizali uspeh za uspehom. Tokom devedestih godina Apple je izgubio tržišni udeo zbog jeftinijeg Microsoft Windows operativnog sistema koji je radio na Intel klonovima računara.

U januaru 2007. godine Stiv Džobs je lansirao iPhone koji je dobio sve pohvale i postigao ogromni finansijski uspeh. Za ilustraciju daljeg uspeha globalni godišnji prihod kompanije Appple u fiskalnoj godini 2020. iznosio je preko 270 milijardi američkih dolara. Od početka ove godine prodato je više od 1,5 milijardi Apple proizvoda aktivno se koristi širom sveta. Neophodno je napomenuti da su iPhone mobilni telefoni daleko bezbedniji od mobilnih telefona koji rade pod Android operativnim sistemom što daje dodatni kvalitet Apple proizvodima.

Ovih dana je Stiv Voznijak, koji se smatra inicijatorom nove kripto valute je objavio da emituje svoju kripto valutu - VOZKS (WOZX). Ukoliko se podsetimo da je Facebook emitovao svoju kripto valutu - Libra, postaje očigledno da velike svetske kompanije počinju sa emitovanjem sopstvenih kripto valuta. Ako su u obzir uzme činjenica da multinacionalne kompanije imaju veće prihode od mnogih država, ovakva činjenica nije iznenađujuća. Voznijakov projekat kripto valute je gotovo trenutno zaživeo i prihvaćen je na najvećim kripto berzama.

Jedna od ideja nove kripto valute je korišćenje isključivo obnovljivih izvora energije za funkcionisanje nove kripto valute čime će se obezbediti da kompanije i pojedinci koji investiraju u novu kripto valutu ima za  cilj da unapredi energetsku efikasnost i omogući bilo kom investitoru da pomogne planeti. Voznijak je zajedno sa firmom Efforce stvorio decentralizovanu platformu koja omogućava svima da učestvuju i ostvare finansijsku korist uz istovremeno unapređenje energetske efikasnosti i značajne promene u životnoj sredini.

Ubrzo nakon emitovanja VOZKS se našao na berzi HBTC. Nova kripto valuta privukla je 950 miliona dolara u prvih 13 minuta! Potaknut ogromnim interesovanjem investitora, VOZKS je porastao za skoro 1.400% otkako je počeo da trguje, povećavajući se sa početne cene od 0,1 do 1,41 dolara.

Početak nove valute je obeležio silovit uspon i izazvao široko interesovanje investitora. Kako će dalje teći razvoj kripto valute VOZKS saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • HELIX

    8. decembar 2020 | 13:19

    Kripto tek ulazi u novi bull ciklus. Bice jos mnogo takih prilika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA