Veselin Jevrosimović: Na ivici interneta

Edž data centri služe kao neka vrsta međuprostora i prve stanice na putu digitalnih zapisa od korisnika ka internetu i nazad...

  • 0
kompjuteri, monitori, internet, mreža Foto: Pixabay

U godini koju (rado) ispraćamo, imali smo priliku da se uverimo u brojne mogućnosti savremenih informacionih tehnologija.

Globalna epidemija primorala je preduzeća i pojedince da usvoje nove načine funkcionisanja, pre svega da se prilagode poslovanju od kuće i u virtuelnim radnim okruženjima. Brza internet veza i dostupnost podataka sa bilo koje lokacije, pri tome igraju jednu od najznačajnijih uloga.

Za pristup informacijama zaslužan je takozvani „klaud kompjuting“ (eng. cloud computing) koji podrazumeva globalno dostupne data centre sa stotinama i hiljadama računara-servera, nepojmljivo velikim skladištima podataka i centralizovanim aplikacijama.

Korisnikov računar u takvoj postavci ostaje tek sredstvo za pokretanje programa i uvid u rezultate rada. Na žalost, pristup velikim data centrima u mnogim slučajevima nije dovoljno brz zbog njihove fizičke udaljenosti i glomaznog sistema za podršku.

Zbog toga IT stručnjaci uvode novi pojam - „edž kompjuting“ (eng. edge computing). Cilj je da se deo podataka, aplikacija i serverske snage približi krajnjim korisnicima. To znači veliki broj manjih data centara koji su rasejani širom planete, tako da je tok informacija od računara kome pristupa korisnik do sistema na internetu najbrži moguć.

Veselin Jevrosimović, Srbija Maraton Komtrejd Comtrade Serbia Marathon Foto: Marko Jovanović

Naravno, manji data centri ne mogu da zadovolje sve zahteve, pogotovo u poslovanju, a neretko postoji i potreba da se podacima na njima pristupa sa drugog kraja sveta.

Zbog toga se informacije koje oni sadrže šalju ka velikim centrima i redovno sinhronizuju. Edž data centri tako služe kao neka vrsta međuprostora i prve stanice na putu digitalnih zapisa od korisnika ka internetu i nazad. Premda mu je osnovna namena podrška internetu stvari, edž kompjuting u praksi sve više koriste kompanije primorane da menjaju način poslovanja.

Pretpostavka je da će i u budućnosti ovakav pristup imati važnu ulogu, jednostavno zbog toga što svakodnevno raste kompleksnost sistema i uređaja koji imaju potrebu da podatke razmenjuju sa centralizovanim servisima i infrastrukturom.

Čak i kada prođe pandemija, nadamo se u skorije vreme, mnoge organizacije će nastaviti da koriste pogodnosti tehnoloških rešenja, ali i da pronalaze nove načine za bolje iskorišćenje internet infrastrukture.

Već sada u oblasti klaud kompjutinga imamo nove trendove nazvane multiklaud i hibridni klaud. O njima ću pisati u nekom od narednih tekstova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA