Kakva je uloga FinTech kompanija u razvoju kripto valuta?

Kako će investicije FinTech kompanija izmeniti finansijsko tržište?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Za funkcionisanje kripto valuta neophodno je postojanje odgovarajuće infrastrukture. Infrastruktura podrazumeva hardversku platformu koju čine severi i mrežno okruženje kao i odgovarajući softver i to mrežni i aplikativni.

Aplikativni softver treba da omogući funkcionisanje blokčejna kao platforme na kojoj kripto valute rade. Posebne vrste softvera omogućavaju izvršavanje transakcija kao i kreiranje digitalnih novčanika u kojima se kripto valute čuvaju. Softver za kripto novčanike kao i softver za izvršavanje transakcija se najčešće realizuje za mobilne uređaje radi lakše dostupnosti korisnicima.

Pomenutu infrastrukturu mora neko da obezbedi, što znači da finansira, a zatim da instalira i održava što svakako nije besplatno. Ovim poslom se bave kompanije koje na osnovu pružanja svojih usluga ostvaruju profit i na taj način održavaju svoje poslovanje.

U prethodnim nastavcima smo pominjali kompanije koje su finansijske institucije, ali istovremeno se bave i razvojem tehnologija namenjenih finansijskom tržištu. Takve kompanije se popularno nazivaju FinTech kompanije, što je kovanica reči finansije i tehnologija. Sam naziv dovoljno govori o njima.

FinTech kompanijama se ukazuje blistava budućnost i kako sada stvari stoje, FinTech kompanije će preuzeti primat na finansijskom tržištu potisnuvši iza sebe sve druge igrače na finansijskom tržištu, uključujući i banke.

Evropska unija je prepoznala njihovu vrednost i kao podsticaj razvoju FinTech kompanija donela PSD (Payment Services Directive) regulativu koja otvara vrata pomenutim kompanijama. Između ostalog, banke, u sadašnjem obliku, su dužne da otvore svoje baze FinTech kompanijama za klijente koje se odluče da koriste savremene usluge. Kripto valute kao alternativa FIAT valutama su takođe predmet interesovanja ovih kompanija.

Jedna od FinTech kompanija je i Paksos (Paxos) sa sedištem u Njujorku dok ima otvorene kancelarije u Londonu i Singapuru. Kao nastavak svog uspešnog poslovanja od 2012. godine, Paksos je prikupio oko 300 miliona američkih dolara za finansiranje najnovijeg projekta koji vodi kompanija OAK HC / FT (Helth Care / FinTech). OAK je uspeo da objedini u sebi FInTech kompaniju sa pružanjem zdravstvenih usluga, što je revolucionarni korak. Paksos, čija se sadašnja vrednost procenjuje na oko 2,4 milijarde dolara, formira infrastrukturu za sve klijente koji žele da prodaju svoju robu za kripto valute. U tom cilju se Paksos udružio sa PayPal-om koji takođe pruža podršku korišćenju kripto valuta.

Podsetimo se da je PayPal od 2020. godine omogućio plaćanje roba i usluga kripto valutama. Paksos, pored lepeze svojih proizvoda, nudi različite proizvode kao što su kripto trgovanje i saldiranje, mogućnost izdavanja tokena i drugo. Pri tome se fokusira se na velike poslovne klijente, kao što su CreditSuisse, Societe Generale i drugi veliki igrači na finansijskom tržištu.

Iako je budućnost kripto valuta neizvesna, kao uostalom i većina stvari na finansijskom tržištu, očigledno je da na tržište kripto valuta ulaze veliki igrači. To znači veće investiranje u kripto valute a samim tim i u neophodnu infrastrukturu. Kako god se dalje razvijala priča o kripto valutama, ono što je sigurno je da FinTech kompanije imaju sjajnu budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA