≫ 

Kakva je uloga kripto valuta u borbi protiv sajber kriminala?

Da li će najnoviji potezi američkih vlasti uspeti da umanje nivo sajber kriminala?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadic Foto: Irena Herak, CoinDesk

Nedavni hakerski napadi na američku kompaniju Kaseya izazvali su veliku pažnju kako javnosti tako i američke privrede i vladinih institucija. Podsetimo se da je firma Kaseya, koja obezbeđuje infrastrukturu za više od 1.000 kompanija, nedavno bila izložena ransomware napadu. Prilikom napada kriptovani su podaci firmi kojima Kaseya pruža usluge što je izazvalo veliku štetu pre svega firmama koje nisu redovno pravile rezervne kopije.

Prema podacima koje je objavila kompanija McAfee, koja se bavi zaštitom informacionih sistema, sajber kriminal košta globalnu ekonomiju više od jednog triliona američkih dolara godišnje, odnosno oko 1% globalnog BDP-a. Hakerski napadi postaju sve sofisticiraniji i sve beskrupulozniji. Napadače je najčešće veoma teško, ako ne i nemoguće otkriti tako da je sajber kriminal u porastu. Američke bezbednosne agencije čine maksimalne napore kako bi suzbili sajber kriminal ali je njihov učinak prilično ograničen.

Prilikom hakerskog napada se sakriva identitet napadača odnosno IP (Internet Protocol) adresa preko koje bismo mogli otkriti lokaciju i identitet napadača. Informacije o tome kako sakriti identitet ali kako izvršiti napad, hakeri međusobno razmenjuju na Dark Web-u, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Što se tiče Ransomware virusa, na Dark Web-u se mogu pronaći gotovi moduli ovog virusa tako da napadaču preostaje da od njih sastavi kompletan virus i generiše kriptografske ključeve. Nakon toga je virus spreman za upotrebu.

FBI i druge agencije pokušavaju da se putem Dark Web-a infiltriraju među napadače kako bi stekli saznanja o njihovom identitetu, što daje ograničene rezultate. Počevši od 1984. godine ustanovljena je akcija „Nagrada za pravdu“ kojom američke vlasti pokušavaju da dodeljivanjem novčanih naknada za informacije o počiniocima krivičnih dela, smanje nivo kriminala. Novina je da su ovog puta nagrade ponuđene u kripto valuti!

To zapravo znači da je „konkurs“ otvoren i za hakere koji će pronalaziti druge hakere koji vrše pojedine napade. Na taj način bi bili u prilici da dobiju nagradu ali i da uklone konkurenciju na hakerskom tržištu. Očigledno je da američka vlada računa i na ovakav razvoj događaja. Ono što je karakteristično je da američke vlasti nude nagradu od 10 miliona USD koje može biti isplaćena i u kripto valuti, što iznosi oko 315 BTC. Na taj način će biti zaštićen indentitet osobe koja je dostavila podatke o osobi koja je izvršila sajber napad.

Na taj način je američka vlada prvi put odlučila da upotrebi kripto valutu kao zvanično sredstvo za plaćanje, u ovom slučaju za otkrivanje identiteta hakera. Iako zvanična regulativa vodi restriktivnu politiku prema kripto valutama, pomenuti izuzetak nagoveštava da nije sve onako kako izgleda.

Činjenica koje je od velikog je značaja to što američka savezna vlada sada nudi da usluge, koje finansiraju dolari poreskih obveznika, plaća kripto valutama koje postoje van uticaja centralnih banaka i drugih državnih institucija. To bi trebalo da smiri sve dugotrajne sumnje nekih ljudi u pogledu sigurnosti Bitkoina. Da li će preduzete mere dati rezultate saznaćemo uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA