Da li je moguće predvideti kretanje cena kripto valuta?

Koji nam mehanizmi za to stoje na raspolaganju?

  • 2
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kripto valute su unele mnoštvo novina na svetsko finansijsko tržište. Uprkos mnogobrojnim otporima kao i objektivnim nedostacima njihov uspon se nastavlja. Bitkoin, kao najpopularnija i najzastupljenija kripto valuta danas je dostigla svoju rekodnu vrednost od gotovo 52.000 USD za jedan token!

Uporedo sa Bitkoinom i druge kripto valute beleže značajan rast. Broj investitora se povećava kao i obim korišćenja kripto valuta što doprinosi daljem razvoju kripto tržišta.

Ipak, osnovni izazov za investitore je pitanje da li će kripto valute rasti ili padati, kada iza koliko? Na ovo pitanje je veoma teško odgovoriti, onaj ko bi znao odgovore postao bi jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Kako bismo mogli barem naslutiti kako će se ponašati kripto valute, pokušaćemo da sagledamo koji su to elementi koji određuju vrednost kripto vlauta. Ukoliko uzememo u obzir ove činjenice imaćemo bližu predstavu o daljem toku kretanja vrednosti kripto valuta.

Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin Foto: Pixabay

Jedan od osnovnih elementa koji određuje cenu kripto valute je potražnja za digitalnim tokenima. Ukoliko je potrežnja veća, cena tokena će rasti i obrnuto, ukoliko je potražnja manja, cena novčića će padati. Takođe, ukoliko korišćenje digitalnih valuta raste, samim tim se povećava i potražnja a samim tim i cena.

Na cenu kripto valute utiče i broj nodova, odnosno čvorova, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. Broj nodova zapravo predstavlja broj aktivnih novčanika, odnosno rasprostranjenost posmatrane kripto valute. Ukoliko je broj nodova veći, rasprostranjenije je i korišćenje tokena, tada raste potražnja, a pri tome i cena.

Faktor koji takođe utiče na vrednost kripto valute je cana njene proizvodnje, odnosno rudarenja. Kako je broj tokena koji nisu izrudareni manji, to je do njih teže doći i potrošiti više energije za rudarenje. Što se više energije troši i što je ona skuplja samim tim i cena novičića je viša već u samoj inicijalnoj ponudi. Ukratko, što su veći troškovi rudarenja, to je veća cena kripto novčića.

bitkoin, kirptovalute, kirpto valute Foto: Unsplash

Veoma je bitna prihavećenost same kripto valute na tržištu. Na neko način je to pomentu u pasusima u kome opisujemo uticaj potrežnje kao i broj aktivnih nodova. Što je veća prihvaćenost kripto valute kao i broj korisnika njena vrednost je veća. Za razliku od nacionalnih valuta koje država emituje u obimu koji želi i koju koriste svi njenoi građani, digitalne valute kao što je Bitkoin imaju limitiran broj kovanica koji se ne može povećavati.

Država može štampati dodatni novac ili ga povlačiti iz upotrebe već prema svom nahođenju u skladu sa ekonomskom politikom koju vodi. Kripto valutama se ne može manipulisati na takav način već one predstavljaju realan odraz tržišnih kretanja. Znatan uticaj na cene kripto valuta imaju i regulatori koji propisuju način upotrebe kripto valuta na teritoriji svoje države. Ukoliko su propisani uslovi nepovoljniji, kripto valute se sele u krajeve gde se njihov rad podstiče.

Stavke koje smo pomenuli u ovom tekstu ne mogu dati preciznu prognozu kretanja kripto valuta, ali svakako mogu ukazati na kretanja cene u velikoj meri. Bilo bi korisno da svako ko namerava da investira u kripto valute, ili je to već učinio, sagleda pomenute elemente i uradi malu analizu kako bi izbegao iznenađenja u nejvećoj mogućoj meri.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    7. septembar 2021 | 07:31

    I? Pa bas nista niste oodgovorili?

  • Sreten Doderović

    7. septembar 2021 | 07:04

    Razdvojite pojmove kriptovaluta i token, to nije isto. Tokeni su druga vrsta monete od kriptovalute i koriste se za prikupljnje investicija za pojedinačne projekte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA