Za i protiv kripto valuta

Da li ubrzani rast kripto tržišta dovodi do veće stabilnosti kripto valuta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Ubrzano širenje upotrebe kripto valuta otvara nove mogućnosti za razvoj finansijskog tržišta. Vremenom kripto valute dobijaju na značaju tako da su nedavno bile i predmet sagledavanja Međunarodnog monetarnog fonda. Sama činjenica da je MMF posvetio pažnju kripto tržištu dovoljno govori o značaju koji digitalne valute zauzimaju u svetskim finansijama.

Osnovni razlog zbog čega je MMF razmatrao funkcionisanje kripto ekosistema je mogućnost da bi kripto valute mogle predstavljati izazove za finansijsku stabilnost. Razlog za izražavanje bojazni je taj što kripto valute nisu pod kontrolom ni jedne centralne banke pa samim tim ni MMF ne može ostvariti bilo kakv uticaj na njihovo funkcionisanje. Kripto valute su se razvile na osnovu tehnoloških inovacija koja je oličena pre svega u blokčejn tehnologiji.

Nova tehnološka rešenja su otvorila novu eru koja plaćanja i druge finansijske usluge čini jeftinijim, bržim, pristupačnijim i omogućava im brz protok preko granica. Kako tehnologije kripto imovine imaju potencijal kao alat za brže i jeftinije prekogranično plaćanje, rado se koriste uprkos činjenici da se transakcije ne mogu kontrolisati od strane država između koji se promet vrši.

novac, dolari, evri Foto: Unsplash

Štaviše, bankovni depoziti, koji se vode u fiat valutama mogu se gotovo trenutno transformisati u digitalne novčiće što omogućava trenutni pristup širokom spektru finansijskih proizvoda sa digitalnih platformi. Decentralizovano finansiranje bi moglo postati platforma za inovativne i transparentne finansijske usluge. Sa druge strane, postoje i mišljenja da bi šira upotreba Bitkoina mogla izazvati nestabilnost na finansijskom tržištu, jer je i sam Bitkoin izuzetno nestabilan.

Cena Bitkoina značajno varira i nije moguće predvideti da li će i narednom periodu rasti ili padati. Generalno se može zaključiti da Bitkoin, posmatrano na duži rok, raste ali to ne mora ništa da znači u kratkoročnom periodu. Zaključeno je da je Bitkoin nestabilniji čak i od akcija na berzi, a pogotovo je nestabilniji od kursa fiat valuta. Bilo je pokušaja, a ima ih i danas, da se predvidi pad ili rast akcija na berzi što je realizovano sa manje ili više upeha ali su izračunate vrednosti uvek bile bliske nasumičnom pogađanju.

Digitalne valute se mogu smatrati dobrim ako se koriste kao investiciona imovina, dok kao monetrani agregat nemaju odgovarajuća svojstva. Prednost Bitkoina je ta što su transakcije ovom, a i svakom drugom kripto valutom jeftinije od plaćanja fiat valutama.

Bitkoin kriptovaluta novac online Trgovanje kriptovalutama! Digitalni novčiči nikada nisu bili veći hit nego danas, kada se bitkoin približio vrednosti od 50.000 dolara i kada skaču i cene ostalih digitanih valuta na dnevnom nivou. Foto: Shutterstock

Sa druge strane, nedostatak je vreme za koje se vrše potvrde tranaskcija kripto valutama. Fiat valute izvršavaju kliring gotovo trenutno, dok je za kripto valute potrabno više vremena. Kako se sistem kripto valuta zasniva na „otvorenoj knjizi“, potrebno je da se transakcija upiše na svakom računaru koji je u vezi sa transakcijama, što je relativno dugotrajniji posao u odnosu na saldiranje fiat valuta. Pored toga, identifikovani su rizici kvalitetne zaštite invistitora kao i nedostatak informacija o rezervama pojedinih kripto novčića.

Uprkos različitim razlozima kako u korist tako i protiv korišćenja kripto valuta, kripto tržište nastavlja sa svojim rastom. Što je upotreba digitalnih valuta rasprostranjenija to će stabilnost sistema biti veća.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA