≫ 

Koliko je učešće žena u blokčejn tehnologijama?

Zbog čega je važno učešće ženske populacije u IT industriji?

  • 0
Bitcoin, Bitkoin kolumna Foto: Irena Herak, CoinDesk

Nedavna istraživanja su pokazala da raznoliki timovi u pogledu pola, rase, starosti i drugih društvenih faktora funkcionišu bolje nego jednoobrazni timovi. Kako IT industrija teži da oblikuje prosperitetnu budućnost neophodno je da i sastav zaposlenih koji se bave IT poslovima u bude reprezentativniji za dolazeću budućnost.

Iako je pandemija Covid-19 u velikoj meri izazvala skok globalne nezaposlenosti, žene su u većoj meri pogođene nego muškarci.

Tehnološke kompanije su ulagale ogromne napore kako bi se zadržao odnos rodnog učešća u strukturi zaposlenih. Iako su mnoge tehnološke kompanije imale ambiciozne ciljeve u pogledu uravnoteženja rodne zastupljenosti zaposlenih, svega 43% kompanija je uspelo da ostvari svoje ciljeve.

Generalno, zastupljenost žena u strukturi zaposlenih na globalnom nivou je 33% dok je u IT industriji, zastupljenost žena svega 25% dok 75% zaposlenih u IT industriji čine muškarci.

ITacademy , žena laptop Foto: Shutterstock

Blokčej je trenutno jedan od najatraktivnijih tehnoloških pojmova na globalnom tržištu tehnologije.

Svaka grana industrije je podstaknuta da primeni blokčejn tehnologiju zbog svoje transparentnosti i velike brzine u obavljanju poslova. Oblasti kao što su finansijske usluge, obrazovanje, sport i mnoge druge počele su da koriste najsavremeniju tehnologiju u punoj meri kako bi poboljšale angažovanje klijenata i ostvarile značajan profit na duge staze.

Investitori i tehnološke kompanije dobijaju ogromnu popularnost zbog iskorišćavanja moći blokčejn tehnologije za pružanje efikasne korisničke usluge u bilo koje vreme na bilo kom mestu.

Međutim, može se uočiti jedan važan element na ovom tehnološkom tržištu, a to je da je broj muškaraca koji ulažu u blokčejn veći je od broja žena koje učestvuju u ovom domenu. Žene u tehnologiji su počele da dominiraju globalnim tehnološkim tržištem svojim talentima, veštinama i karakteristikama ponašanja.

Žene preduzetnice se uspešno dokazuju na globalnom tržištu tehnologije širom sveta kako bi dominirale svojim muškim kolegama. Postoji potpuno drugačija industrija fokusirana na žene koja napreduje sa integracijom najsavremenijih tehnologija kao što su veštačka inteligencija, internet of things, cloud tehnologije i još mnogo toga.

Pojavio se, sada već poznati pojam, FemTech.

Uspešan je u obezbeđivanju velikog prostora za žene u tehnologiji da pokažu svoje osnaživanje žena na globalnom visoko konkurentnom tržištu. One dobijaju mnoštvo mogućnosti finansiranja vrednih milione dolara za proširenje svih vrsta FemTech proizvoda.

Došlo je vreme da se napravi revolucionarna promena u blokčejn industriji u Industriji 4.0. Žene bi trebalo da istraže rodne dimenzije blokčejn tehnologije, kao i veoma nestabilno tržište kriptovaluta. Društvo treba da shvati da kriptovalute imaju moć da doprinesu osnaživanju žena uz finansijsku podršku.

Iako je tržište veoma nestabilno, žene se ne plaše da uđu na ovo tržište radi finansijske nezavisnosti.

Žene u tehnologiji su veoma uticajni investitori koji žele da se pridruže novom i popularnom tržištu kriptovaluta, blokčejn tehnologije. Žene igraju integralnu ulogu u stvaranju prostora u oblastima u kojima dominiraju muškarci, kao i stvaranju uspešnog mesta za buduću generaciju u tehnologiji blokčejna i tržištu kriptovaluta.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA