Doktorski umetnički projekat Azre Hamzagić u Galeriji FSU 15. aprila

Novi doktorski umetnički projekat biće odbranjen u Galeriji Fakulteta savremenih umetnosti (Svetozara Miletića 12) u petak, 15. aprila, od 12 časova

  • 0
FSU Foto: FSU

Projekat pod nazivom "Matrica: slika vizualne stvarnosti i sistemi reprezentacije" delo je doktorantkinje Azre Hamzagić, a nastao je pod budnim oko mentora Saše Filipovića.

Matrica: slika vizualne stvarnosti i sistemi reprezentacije

Doktorski umetnički projekat pod nazivom "Matrica: slika vizualne stvarnosti i sistemi reprezentacije", kandidatkinje Azre Hamzagić, u potpunosti je inovativan. Azra je pronašla način da poznavanje istorije umetnosti i savremenih komunikacija, kao i veoma detaljnu analizu vremena u kojem živi i stvara, iskoristi za realizaciju sopstvene umetnosti. Insistirajući na arhetipskom jeziku čitanja apstraktnih matrica, kandidatkinja ga "prevodi" na jezik savremenih komunikacija. Postavlja ključna pitanja čiji je cilj povezivanje čoveka sa njegovim životom, bez posrednika. Samim tim – i bez manipulacije stvaranja simulakruma o sadržajima koji u sebi nose univerzalne ljudske i kosmološke vrednosti.

Osnovne terminološke pretpostavke od kojih se pošlo pri postavljanju eksplikacije teze "Matrica: slika vizualne stvarnosti i sistemi reprezentacije" jesu sistemi reprezentacija i simulakrumi kao mehanizmi u stvaranju značenja kroz logos i sliku, čija je glavna instanca preinačavanje stvarnosti u novu stvarnost za sistem pravih vrednosti, koji se bezuslovno prihvata.

Sistemi reprezentacija su u ovom kontekstu postale matrice kojima je ispunjen prostor tekstova bilo medijskih, umetničkih ili političkih. Umetnički projekat preispituje stereotipe i klišee kroz postojeće matrice koje oblikuju svet pojedinca i kolektivnu svest. Ovaj mehanizam moći učestvuje u složenim ulogama pri konstruisanju subjektiviteta i kolektivne svesti.

Rad je takođe dao osvrt i na simulaciju kao kulturni model reprezentacije stvarnosti i modele simuliranja, hipostaza simulacije sveta. Promišljanje sveta kroz sve prisutnije slike vizuelne stvarnosti predstavlja savremeni horizont za dekodiranje značenja današnjeg društva, horizont u kome se formiraju novi subjektiviteti.

U okviru doktorskog umetničkog projekta realizovani radovi čine kompaktnu konceptualnu celinu.

O autoru:

Azra Hamzagić rođena je u Novom Pazaru 1985. godine. Diplomirala je na Nastavničkom odsjeku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2008. godine. Magistrirala je na Odsjeku za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2013. godine.

Doktorske umetničke studije iz oblasti likovnih umetnosti upisala je 2014. godine, a od 2018. godine angažovana je kao docent na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Do sada je realizovala više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

FSU Foto: FSU

Fakultet savremenih umetnosti – obrazovanje za savremene umetnike

Pored doktorskih studija vizuelnih umetnosti, na Fakultetu savremenih umetnosti postoje doktorske studije dramskih umetnosti, novi akreditovani program doktorskih studija dizajna, ali i akreditovane master i, naravno, osnovne studije.

Studenti mogu da se opredele za neki od 11 različitih programa na osnovnim studijama: Slikarstvo, Grafiku, Multimediju, Glumu, Grafički dizajn, Dizajn enterijera, Game Art, Modni dizajn, Multimedijalnu produkciju, Muzičke komunikacije ili Savremeno novinarstvo i kreiranje sadržaja.

Fakultet savremenih umetnosti ima tradiciju dugu 20 godina. Do danas je formirao veliki broj uspešnih i priznatih umetnika, koji su poznati ne samo na ovim prostorima već i u najznačajnijim svetskim umetničkim centrima.

To je koncept umetničkog obrazovanja, jedinstven na ovim prostorima, koji stvara umetnike koji su spremni da odgovore na sve izazove modernog doba.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA