≫ 

Šta povezuje veštačku inteligenciju, kulturološko nasleđe i biznis? Slušajte u prvoj epizodi Comtrade podkasta

Zašto je sposobnost shvatanja kulturološkog konteksta suštinski aspekt modernih AI rešenja, ojbašnjava nam gošća Davar Ardalan

  • 1
Comtrade podcast Foto: Comtrade

Podcast Archive - Comtrade

Nove tehnologije temeljno menjaju načine na koje živimo i radimo, a ubrzani razvoj kreira nove kanale komunikacije i modele poslovanja. Comtrade podkast se bavi ovim inovacjama i temama koje povezuju savremeni biznis i tehnologije.

Gosti podkasta su vrhunski globalni stručnjaci, koji će sa gledaocima deliti svoja razmišljanja o svim aktuelnim poslovnim i tehnološkim trendovima - od veštačke inteligencije, robotike, ML i IoT, do drugih ključnih oblasti usvetu IT-a, I poslovanju savremenih sistema u globalnim okvirima. Zašto je baš povezanost kulture i veštačke inteligencije jedna od takvih tema, u prvoj epizodi otkriva Davar Ardalan - tehnološka preduzetnica, novinarka i autorka.

Davar ima bogato iskustvo u različitim oblastima: godine 2020. imenovana je za Izvršnog producenta audio zapisa u National Geographic-u, a služila je kao kopredsedavajući Odeljenja za kulturno nasleđe i veštačku inteligenciju na UN-ovom AI for Good projektu. Pre toga, bila je zamenik direktora Predsedničkog programa za inovacije u Beloj kući u Vašingtonu, i dugogodišnji novinar I senior producent jedinice za kulturu I nasleđe u NPR News-u.

Trenutno je u funkcji direktora I osnivača IVOW organizacije koja se bavi kulturološkim aspektom u domenu veštačke inteligencije, razvijanju AI algoritama koji prate kulturno nasleđe I identitet, kao i razvojem startegija za primenu kultrno svesnih podataka na raznim projektima u domenu obrazovanja, nauke I kulutre, I globalnog poslovanja.

Njen trenutni fokus, o čemu govori u podkastu, je na načinima na koju su AI proizvodi i sistemi sposobni da sagledaju kulturološki i istorijski kontekst prilikom obrade podataka, o čemu je nedavno pisao New York Times. Da li su sistemi za analizu fotografija sposobni da razlikuju svete, ceremonijalne predmete urođeničkih zajednica u SAD od običnog kuhinjskog posuđa? Kako pristupiti kreiranju priča i baza podataka o istorijskim ženskim figurama u nauci i biznisu? Na koji način sistemi veštačke inteligencije mogu biti personalizovaniji i inkluzivniji? Davar daje odgovore na sva ova pitanja i otkriva kako da koristimo multidisciplinarno znanje u razvijanju modernih AI alata.

Prvu epizodu možete poslušati na sledećem linku, a na zvaničnoj stranici možete pratiti sve nove epizode i uživati u razgovorima sa globalnim liderima i stručnjacima iz različitih industrija. Očekuju vas zanimljive diskusije o inovativnim procesima, temama i tehnologijama, kao i mnoštvo relevantnih, internacionalnih iskustava sagovornika – ekskluzivno u Comtrade podkastu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. maj 2022 | 16:45

    Изграђено на енглеској интелигенцији - ВРЛО ограничено...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA