≫ 

Da li se kriptovalute bliže svom kraju ili je u pitanju prolazna kriza?

Zašto gubici i otpuštanja iz kripto kompanija rastu?

  • 5
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

U poslednja dva meseca došlo je do drastičnog pada vrednosti kriptovaluta i trenutna vrednost Bitkoina iznosi oko 20.000 USD. Pored toga, najveća kripto berza Crypto.com je prošle nedelje otpustila oko 5% svojih zaposlenih zbog pada prihoda.

Kriptovalute se zasnivaju na novim tehnologijama kao što je blokčejn, i zahvaljujući kriptovalutama došlo je do napretka u tehnološkom razvoju. Iako su se kod kriptovaluta mogle uočiti neke karakteristike „velikih mehurova“ kao što su to u prošlosti bile dot-com akcije ipak, poseduju određenu autentičnost što ih čini verodostojnim.

Mnoge akcije su naduvavane kao mehuri od sapunice. a isto tako lako su i pucali. Nakon njih nije ostalo ništa i mnogi od njih su se graničili sa prevarama a počivali su na ljudskoj pohlepi.

Da li je tako i sa kriptovalutma?

Sada, kada su finansijska tržišta u opadaju a inflacija pogađa globalnu ekonomiju, kriptovalute su bile među prvim sredstvima koja su prodata.

Bitkoin u novembru prošle godine dostigao najviši nivo u istoriji što ukupno iznoisi oko 2 triliona dolara a to je više od dve trećine svih kriptovaluta koje su postojale, a koje je Bitkon pregazio. Sam bitkoin je pao na oko 20.000 dolara, što je svega oko 30% njegove najveće vrednosti od 67.802,30 dolara.

kriptovalute - kriza Foto: Shutterstock

Sve liči na krah kriptovaluta, dok ipak postoje krugovi koji razmatraju načine restruktuiranja sistema koji bi kriptovalutama ulio novi život.

U kripto svetu nisu nepoznati usponi i padovi ali se sadašnji krah oseća više od prethodnih. Kada ova kriza prođe verovatno je da neki kripto proizvodi i kompanije možda više neće postojati. Mnoge velike kompanije, među kojima i Tesla su uložile deo svog kapitala u kriptovalute što je ohrabrilo kako druge kompanije tako i pojedinačne investitore da investiraju u kriptovalute.

Najviše se investiralo u Bitkoin a zatim u Ethereum, o čemu smo pisali u prethodnim nastavcima. U tom periodu je ulaganje u kriptovalute, iako špekulativno, delovalo potpuno opravdano i razumno. Uloženi kapital je jednostavno rastao „sam od sebe“, zapravo zahvaljujući ulaganjima novih investitora.

Početkom ove godine je održana velika konferencija o kriptovalutama u Majamiju u SAD na kojoj je prisustvovalo oko 25.000 učesnika i koji su razmatrali dalja ulaganja u kriptovalute. Na konferencijama ovakvog tipa mogla se osetiti euforija i duboka vera u kriptovalute.

Uprkos negativnim kretanjima ne treba zaboraviti da su kriptovalute pogodno sredstvo plaćanja na DarkWeb-u kao i u vršenju drugih kriminalnih aktivnosti kao što su pranje novca, iznude i slično, o čemu smo takođe pisali u prethodnim nastavcima.

Takođe treba imati na umu da sajber kriminal na svetskom nivou donosi prihode koji su gotovo jednaki prihodima ostvarenim prodajom narkotika.

Da li će kripto valute ostati kao sredstvo koje se koristi za plaćanje nelegalnih roba i usluga ili će se oporaviti i pronaći svoje mesto na finansijskom tržištu, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

Video: Parfimer iz Čakovca izrudario prvi Bitcoin parfem u svetu

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pikolo

    20. jun 2022 | 14:06

    Sad je vreme kupovine bitkoina

  • С-17

    20. jun 2022 | 17:59

    То је тешка превара.Ман,те се тога људи,мотику у руке па ради а не да чекаш да ти падне с неба.

  • jaštaNego

    20. jun 2022 | 23:13

    sad ga lomiiiii.. Čula žaba da..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA