≫ 

Šta sa sobom donosi nadogradnja Ethereum platforme?

Kako će Eth2 uticati na dalji razvoj kriptovaluta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Tehnologija na kojoj se zasniva rad kripotvaluta nastavlja da se razvija nesmanjenom brzinom. Dalji razvoj tehnologije donosi nove mogućnosti ta rast i napredak samih kriptovaluta. Jedna od najznačajnijih blokčejn realizacija je Ethereum, koja je dizajnirana tako da omogućava primenu blokčejn tehnologije ali i mnogo toga drugog.

Između ostalog, Ethereum mreža omogućava razvoj decentralizovanih aplikacija na nivou Web3 tehnologije. Web3 je zamišljen kao decentralizovani onlajn ekosistem zasnovan na blokčejnu. Kao i kod svake nove tehnologije, postoje zagovornici za i protiv njene primene.

Neki tvrde da će Web3 obezbediti povećanu bezbednost podataka, skalabilnost i privatnost za korisnike i da će umanjiti uticaj velikih tehnoloških kompanija. Drugi izražavaju zabrinutost zbog decentralizovanog Web-a u smislu propagiranja štetnog sadržaja usled smanjene kontrole kao i gubitak privatnosti zbog ekspanzivnog prikupljanja podataka.

Postoje i drugačija mišljenja kao što su izneli Elon Musk i Jack Dorsey a koji tvrde da je Web3 samo marketinški termin.

U toku je nadogradnja Ethereum platforme koja nosi naziv Eth2. Završetak nadogradnje i početak rada Eth2 sistema je najavljen za 19. septembar ove godine. Da li će programeri uspeti da završe posao do tada i puste novu platformu u operativni rad, saznaćemo uskoro.

Ethereum je decentralizovana blokčejn platforma koja uspostavlja peer-to-peer mrežu koja bezbedno izvršava i verifikuje kod aplikacije koj je nazvan pametni ugovori. Pametni ugovori omogućavaju učesnicima da obavljaju transakcije jedni sa drugima bez centralnog organa od poverenja. Zapisi o transakcijama su nepromenljivi, proverljivi i bezbedno distribuirani širom mreže, dajući učesnicima potpuno vlasništvo i vidljivost podataka o transakcijama.

Transakcije se šalju i primaju sa Ethereum naloga koje kreiraju korisnici.

Pošiljalac mora da potpiše transakcije i da potroši Ether (matičnu kriptovalutu Ethereuma) kao trošak obrade transakcija na mreži. Ethereum nudi izuzetno fleksibilnu platformu na kojoj se mogu izgraditi decentralizovane aplikacije koristeći izvorni Solidity skript jezik i Ethereum virtuelnu mašinu.

Ethereum aplikacije sa novčanicima kao što su MetaMask, Argent, Rainbow i još mnogo toga nude jednostavne interfejse preko kojih se ostvaruje interakcija sa Ethereum blokčejnom i pametnim ugovorima koji su tamo raspoređeni. Ethereum-ova velika korisnička baza omogućava programerima da implementiraju svoje aplikacije na mrežu što dodatno jača Ethereum kao platformu za decentralizovane aplikacije kao što su DeFi i NFT.

Ethereum 2.0 protokol koji se nalazi u završnoj fazi razvoja, obezbediće više skalabilnu mrežu na kojoj će se graditi decentralizovane aplikacije a koje će povećati brzinu transakcija.

Očekuje se da će najnovije izmene doprineti daljem razvoju blokčejn tehnologije i da će podstaći opstanak i dalji razvoj kriptovaluta.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA