≫ 

Da li Ether napušta grafičke kartice za rudarenje?

Kakve će to posledice imati na tržište?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Kriptovaluta Ether svoj rad zasniva na Ethereum blokčejn lancu.

Za razliku od Bitkoina čija je količina ograničena i definisana prilikom osmišljavanja kriptovalute, Ether nema ograničenja u smislu novčića koji mogu biti generisani. Može se primetiti da je popularnost Ethereuma je značajno porasla i jedno od prvih pitanja koje postavljaju Ethereum entuzijasti je koliko je Ethereuma u ​​opticaju.

Odgovor je da je od aprila 2022. godine u opticaju više od 120 miliona Ethereum kovanica.

Broj Ether koina može neograničeno raste barem kada govorimo u teorijskom smislu. Rudarenje Ethera je veom slično rudarenju Bitkoina i u tom pogledu nema velike razlike. Ether nema fiksnu ili ograničenu ponudu tako da može rasti i širiti se kako njegova potražnja raste. U toku je nadogrdanja Etherum blokčejna koja će omogućiti da se emituje veća količina Ethera na efikasniji način.

Nadogradnja je popularno nazvana Ethereum 2.0.

Ethereum Kriptovaluta Foto: Pixabay.com

Ethereum je definisan kao blokčejn koji omogućava korisnicima da pokrenu program u bezbednom okruženju. Za razliku od Ethereuma, Bitkoin omogućava kupcima samo da upravljaju digitalnom valutom. Pored toga Ethereum ima sopstvenu platformu - digitalnu mašinu pod nazivom Ethereum Virtual Machine ili EVM koja omogućava da se kod verifikuje i implementira na blokčejn. Takođe, kod sadrži i pametne ugovor koji se mogu koristiti na virtuelnoj mašini.

Kako smo pomenuli Bitkoin ima ograničeni broj kovanica dok u slučaju Ethereuma programeri preferiraju kreiranje mreže sa beskonačnom količinom novčića. U blokčejnu Ethereuma u prvom bloku Ehtereuma je izrudareno oko 72 miliona novčića još 2015. godine a ovi iskopani novčići su iskorišćeni u masovnoj prodaji. Pored toga, korišćeni su i kao blok nagrade za uspešne rudare.

Takođe je vredno pomenuti da je vreme rudarenja Ethereuma otprilike 13 do 15 sekundi, dok njegov pandan Bitkoin ima vreme rudarenja od deset minuta tako da Ethereum ima veći potencijal za rast u poređenju sa Bitkoinom.

U prethodnim nastavcima smo pisali o samom procesu rudarenja kriptovaluta. Podsetimo se da se prilikom rudarenja kriptovaluta izračunavaju složene kriptografske funkcije koje zahtevaju znatnu procesorsku snagu kao i vreme. Za rudarenje se koristi moćne grafičke kartice koje su namenjene obradi slike prilikom igranja igrica.

Pomenute kartice poseduju sopstvene procesore koji značajno ubrzavaju proces rudarenja. Poslednjih nekoliko godina bilo je veoma teško nabaviti kvalitetnu grafičku karticu što zbog rudarenja kriptovalauta što zbog otežanog snabdevanja iz Kine usled pandemije Covid-19.

Kako je efikasnost rudarenja Ethera povećana, za izračunavanja se mogu koristiti i slabiji procesori sa nesmanjenom efikasnošću. Očekuje se da će se pritisak na tržište grafičkih kartica smanjiti i da će biti dostupnije na tržištu.

Predviđanja su da će nakon implementacije Ethereum 2.0 blokčejn koristiti svega 0,05% energije koju je nekada koristila. To bi značilo ogromnu finansijsku uštedu ali i znatan doprinos smanjenju zagađenja naše planete. Da li će se u tome uspeti, ostaje da se vidi.

Video: Palma pitao Malog: Šta je bitkoin?

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA