≫ 

Kako je hakovana kripto berza Binance?

Koliko su kripto berze bezbedne?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Binance je najveća berza kripto valuta na svetu u pogledu dnevnog obima trgovanja kripto valutama. Osnovana je 2017. godine u Kini dok je kasnije premestila sedište na Kajmanska ostrva. Kompanija je prebačena na Kajmanska ostrva zbog sve veće regulative kineske vlade u vezi kripto valuta.

Binance je onlajn berza gde korisnici mogu da trguju kripto valutama i podržava kripto valute kojima se najčešće trguje.

Pored trgovine Binance obezbeđuje i kripto novčanike za trgovce, u kojima učesnici na berzi čuvaju svoja elektronska sredstava. Berza takođe ima prateće usluge za korisnike kao što su uvođenje novih kripto valuta, uklanjanje kripto valuta koje više nisu u upotrebi, kreiranje listinga kripto valuta i slično.

Binance je implementirao sve sve neophodne bezbednosne mehanizme i smatra se jednom od najbezbednijih kripto berzi.

Uprkos svim zaštitama hakeri su uspeli da pronađu slabosti i prodru u sistem.

Kripto berza Binance je pre nekoliko dana saopštila da je kao rezultat hakovanja verovatno ukradeno 100 miliona dolara na njihovoj Binance Smart Chain blokčejn mreži. Dostupni podaci ukazuju da je stvarni iznos najverovatnije veći od pola milijarde dolara.

Prilikom prvih saznanja o izvršenom napadu Binance je zaustavila rad pogođenog blokčejna na otprilike osam sati. Nakon prvobitnih informacija , objavljeno je da su hakeri uzeli oko dva miliona kripto valute BNB (Binance Coin) u vrednosti od oko 284 dolara svaki.

Hak je ciljao na BSC Token Hub odnosno most između dva Binance sistema. Changpeng Zhao, izvršni direktor Binance-a, rekao je na Twitter-u da je napad izveden na čvorište, takozvani most unakrsnog lanca. Token Hub omogućava prenos digitalnih novčića i informacija sa jednog nezavisnog blockčejna na drugi.

Binance Coin Foto: Shutterstock

U istom postu, Zhao je potvrdio da su sredstva ulagača sada bezbedna i izvinio se korisnicima zbog neprijatnosti. Nakon napada, preduzete su mere na otklanjanju svih uočenih ranjivosti sistema. Uvedeni su novi mehanizmi upravljanja bezbednošću koji bi trebalo da štite sistem od svih budućih napada.

Računari čiji je zadatak održavanje integriteta blockčejna se nazivaju validatori i njihov cilj je da onemoguće upisivanje pogrešnih podataka u zapis blokčejna. Čvorovi validatora mogu da čuvaju ceo blok lanac ili skraćenu verziju koja je brža za analizu. Validatore za javni blockčejn održavaju prvenstveno volonteri i postoje hiljade takvih čvorova za glavni blok lanac kao što su Bitcoin i Ethereum.

Binance je najavio da će doći do povećanja validatora zajednice kako se sistem kreće ka daljoj decentralizaciji. Hak koji je izvršen pre nekoliko dana predstavlja značajan udarac industriji kripto valuta.

U toku ove godine ukradeno je oko dve milijarde dolara kripto valuta, uprkos svim primenjenim bezbednosnim mehanizmima. Ovom činjenicom se samo potvrđuje osnovni postulat bezbednosti a to je da apsolutna bezbednost nije moguća.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA