≫ 

Zašto banke u Velikoj Britaniji ograničavaju promet prema kripto berzama?

Kako će odluke FCA uticati na britanske banke?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kriptovalute nastavljaju da postoje i da se razvijaju uprkos mnogim kontradiktornim stavovima na finansijskom tržištu. Banke, kao deo finansijskog tržišta, u velikoj većini nemaju pozitivan stav prema kriptovalutama. Koliko god da su fiat valute dobrodošle, digitalne valute se uglavnom odbacuju i ne prihvataju kao sredstvo plaćanja.

Činjenica je da je vrednost digitalnih valuta nestabilna ali ni fiat valute, barem u vreme sadašnje krize i inflacije, ne pokazuju značajnu stabilnost vrednosti. Stiče se utisak da fiat valute i kriptovlaute predstavljaju dva paralelna univerzuma koji imaju mali broj dodirnih tačaka.

Ukoliko posmatramo širu sliku postaje jasno da su vlasnici i fiat i digitalnih valuta isti ljudi i iste kompanije ta da je podela na dva različita prostor potpuno veštačka. Razumljiv je stav centralnih banaka koje brane interese sopstvenih zemalja.

Centralne banke ne žele da prihvate sistem valuta koje se baziraju na distribuiranoj odgovornosti već imaju za cilj da podrže i osnaže valutu koju same emituju i ma tak obezbede finansijsku stabilnost domaćeg tržišta.

Bitkoin, bitcoin, kriptovalute Foto: Tanjug/AP

Postavlja se pitanje da li je to moguće u doba globalizacije?

Kriptovalute, kao globalni sistem, se svakako ne uklapaju u poglede na finansijsko tržište kakav imaju centralne banke. Sa druge strane, komercijalne banke, koje posluju na bazi profita imaju finansijski interes da posluju sa kriptovalutama.

Treba imati u vidu da su banke tradicionalno oprezne po pitanju rizičnih ulaganja kako bi obezbedile sopstvenu finansijsku stabilnost. Ipak profit je faktor koji motiviše banke da prihvataju i digitalne valute.

Britanska banka Santander, čije se sedište nalazi u Madridu, najavila je će sledeće godine blokirati plaćanja na kripto berzi u realnom vremenu. Banka je izdala saopštenje da će promene stupiti na snagu 2023. godine bez preciziranja tačnog datuma. Za sada će banka će primeniti samo neka od ogra ograničenja.

Od 15. novembra pa nadalje plaćanja na berze kriptovaluta korišćenjem mobilnog i onlajn bankarstva biće ograničena na 1.000 funti po transakciji sa ukupnim limitom od 3.000 funti u bilo kom tekućem periodu od 30 dana.

Nova pravila neće uticati na mogućnost podizanja sredstava. Uvođenje restriktivnih mera Banka opravdava velikim porastom broja klijenata u Velikoj Britaniji koji postaju žrtve prevare sa kriptovalutama. Santander će nastaviti da blokira uplate koje se šalju Binance-u, u skladu sa stavom britanske agencije za finansijsko ponašanje (FCA - Financial Conduct Authority). Utvrđeno je da su kriptovlaute kompleksni i visokorizični finansijski proizvodi i da predstavljaju značajan rizik za potrošače.

FCA je nedavno objavila planove da značajno pooštri svoja pravila o kripto oglašavanju, dovodeći ih u sklad sa propisima koji regulišu tradicionalne hartije od vrednosti kao što su akcije i obveznice. Prema dostupnim podacima čak 47% velikih banaka u Velikoj Britaniji ne podržava kriptovalute.

Da li su potezi banaka o ograničavanju prometa sa kripto berzama dobre ili loše za banke, teško je reći, ali će vreme svakako pokazati da li se radi o pravim potezima britanskih banaka.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA