• 0

Da li će kolaps FTX berze staviti tačku na kriptovalute?

Kako će se pravosudni organi ponašati u slučaju pada FTX-a?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić

Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Pad kripto berze FTX je izazvao velike poremećaje na kripto tržištu i izazvao mnogobrojne različite komentare. Prosto je neverovatno koliki je zaokret u stavu javnosti prema Sam Bankman-Frid-u napravljen od pada FTX kripto berze.

Za vreme uspešnog poslovanja, Frid je slavljen kao izuzetno uspešan mlad poslovni čovek, o čemu smo pisali u prošlim nastavcima. Gotovo da je od njega napravljen kult ličnosti i uzor kako treba poslovati u savremenom okruženju.

Nakon pada berze napravljen je zaokret od 180 stepeni i počele su da se nižu optužbe sa svih strana o tome kako je Fried manipulisao novcem i prisvajao tuđi novac za svoje lično bogaćenje.

Optužili su ga da je lagao klijente i investitore svojih kompanija FTX i Alameda Research hedž fonda koji takođe posluje kao platforma za trgovanje. Nazivaju ga kriminalcem i ali protiv Frid-a nije pokrenuta istraga kako u SAD tako ni na Bahamima gde Frid živi.

Ispitan je od strane policije na Bahamima, ali i Kongres SAD planira njegovo ispitivanje za decembar ove godine.

Pored vlasnika kripto berze Binance, najveće kripto berze na svetu, Čangpeng Žao-a, optužuje ga i novi izvršni direktor FTX-a, Džon Rej koji je zadužen za restrukturiranje a koji je konstatovao da su bivši trgovac i njegova dva saradnika propali na svim nivoima.

Džon Rej je podneo dokument stečajnom sudu SAD u okrugu Delevare u kome tvrdi da nikada u svojoj karijeri nisam video tako potpuni neuspeh korporativnih kontrola i tako potpuno odsustvo pouzdanih finansijskih informacija kao što se ovde dogodilo.

Konstatuje da je došlo do kompromitovanja integriteta sistema i pogrešnog regulatornog nadzora i do koncentracije kontrole u ​​rukama veoma male grupe neiskusnih i potencijalno kompromitovanih pojedinaca.

Podsetimo se da je do nesolventnosti FTX-a došlo zbog nedostatka likvidnosti kada su klijenti pokušali da povuku sredstva sa platforme. Kako za sada izgleda rezultati su izostali zbog toga što je osnivač FTX-a navodno izvršio transfer 10 milijardi dolara sredstava klijenata sa FTX-a na Alameda Research.

Zanimljivo je da je Bankman-Frid za sada na slobodi i da protiv njega nisu podignute nikakve optužbe uprkos činjenici da 50 najvećih kreditora FTX-a potražuje 3 milijarde dolara od kripto berze a milioni malih investitora verovatno nikada neće povratiti svoja ulaganja. Istini za volju postoje i kritičari koji tvrde da bi Bankman-Frid trebalo da završi u zatvoru.

Bankman-Frid je od Alamede dobio lični zajam od milijardu dolara. Firma je takođe dala lični zajam od 543 miliona dolara Nišadu Singu, direktoru inženjeringa FTX-a, i 55 miliona dolara Rajanu Salameu, izvršnom ko-direktoru FTX Digital Markets-a, jedne od FTX-ovih filijala.

Kao kripto berza, FTX je izvršavao naloge za svoje klijente, uzimajući njihov novac i kupujući kriptovalute u njihovo ime. FTX je poslovao kao kastodijan čuvajući kriptovalute klijenata. FTX je zatim koristio kripto imovinu svojih klijenata, preko trgovačkog ogranka Alameda Research svoje sestrinske kompanije, da generiše gotovinu kroz zaduživanje ili stvaranje tržišta.

Gotovina pozajmljena od FTX-a korišćena je za spasavanje drugih kripto institucija u leto 2022. Istovremeno, FTX je koristio kriptovalutu koju je izdavao, FTT, kao kolateral u svom bilansu stanja. Ovo je predstavljalo značajnu izloženost, zbog rizika koncentracije i volatilnosti FTT-a.

Da li će opisana zloupotreba kripto berze biti tačka na postojanje kriptovaluta ili će one ipak nastaviti sa svojim razvojem, ostaje da vidimo.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok