Da li su malverzacija na FTX berzi usamljen slučaj ili su karakteristika kriptovaluta?

Kako je Sem Bankman-Frid prevario klijente za 8 milijardi dolara?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Urušavanje FTX kripto berze je izazvalo mnoge kritike ne samo na račun berze već i na kriptovalute uopšte. U prethodnom nastavcima smo pisali o događajima koji su doveli do zatvaranja FTX berze kao i o nekim od posledica.

Događaji se odigravaju i dalje zato što je istraga na samom početku.

Nakon hapšenja Sem Bankman-Frid se izvinio iako je poricao sve malverzacije koje je počinio kao i za 8 milijardi dolara koje je prisvojio manipulišući na kripto berzi. Ipak, za državnog tužioca SAD to neće biti dovoljno, već će tokom istrage biti rasvetljeni svi detalji kao i činjenice gde je taj novac završio.

Dan nakon njegovog hapšenja, savezni tužioci i regulatori su otpečatili desetine stranica podnesaka i optužbi koje su optužile Bankman-Frieda da ne samo da je počinio prevaru već da mu je to bila namera od samog početka.

SEC (The U.S. Securities and Exchange Commission) zajedno sa federalnim tužiocima iz kancelarije tužioca Sjedinjenih Država za Njujork, tvrde da je Bankman-Fried bio pokretač jedne od najvećih finansijskih prevara u američkoj istoriji.

Optužbe protiv Bankman-Frida skupljene su neverovatnom brzinom i nude uvid u jedan od najistaknutijih postupaka za prevaru.

Bankman-Fried je osnovao svoj kripto hedž fond Alameda Research u novembru 2017. godine iznajmljujući poslovni prostor u Berkliju u Kaliforniji. Bankman-Frid je diplomirao na MIT-u, radio je u prestižnoj trgovačkoj firmi Jane Street Capital i ušao na tržište u kriptovaluta sa kolegom sa MIT-a, Gerijem Vangom.

Alameda Research je kupovala je bitkoin po nižoj ceni sa jedne berze i prodavala ga po višoj ceni na drugoj. Razlike u cenama u Južnoj Koreji u odnosu na ostatak sveta omogućile su Bankman-Fridu i Vangu da ostvare ogroman profit. U aprilu 2019, Bankman-Fried i Vang, zajedno sa Nishad Singh-om je osnovao FTX međunarodnu berzu kriptovaluta koja je klijentima nudila inovativne funkcije trgovanja, prilagodljivu platformu i pouzdano trgovanje.

Tom prilikom je lansirao i sopstvenu kriptovalutu FTT. Nakon osnivanja FTX-a Bankman-Fried je bez znanja svih osim malog kruga insajdera koristio sredstva klijenata, konkretno, lične depozite klijenata u kriptovalutama za sopstvene svrhe.

Rehipotekacija je termin kada preduzeća legalno koriste imovinu kupaca za špekulacije i ulaganja. Ali Bankman-Fried nije imao dozvolu klijenata da se kocka sa njihovim sredstvima.

Korišćenje novca kupaca za Alamedine potrebe predstavljalo je prevaru zbog čega se Bankman-Frid uočava i sa krivičnim prijavama za prevaru. Istražitelji tvrde da je Bankman-Fried od samog nastanka FTX-a koristio sredstva klijenata za finansiranje svojih špekulativnih investicija.

Neverovatna je brzina pada iz hvalospeva za nekadašnjeg kralja kriptovaluta koji je pre dva meseca bio slavljen kao spasilac industrije. Sada se Bankman-Frid u nalazi pred bahamski sudom kako bi se sproveo procesu ekstradicije SAD-u. Kada se vrati u SAD čeka ga krivično gonjenje.

Postavlja se pitanje da li sve kriptovalute počivaju na špekulacijama kao što je to urađeno na FTX berzi ili je ovo usamljen slučaj? Vreme će svakako pokazati.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA