Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se miksališta kriptovaluta koriste za pranje novca?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li se mogu pomiriti privatnost i sprečavanje pranja novca koiršćenjem kriptovaluta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

U svetu kriptovaluta često postoji tanka linija između finansijske privatnosti i pranja novca, što potvrđuje usluga miksališta bitkoina pod nazivom Sinbad.io. Samo nekoliko meseci nakon pokretanja na open web-u izgleda da već postala omiljeno mesto za pranje novca pre svega za hakere iz Severne Koreje.

U delu svog godišnjeg izveštaja o kriminalu objavljenom prošle nedelje, firma za analizu blokčejna Chainalisis napomenula je da Sinbad koji, kao i druge usluge miksališta značajno otežava praćenje kriptovaluta.

Miksalište radi tako što prihvata kriptovalute korisnika, mešajući njihove kovanice sa kovanicama drugih korisnika, i vraćajući isti iznos. Na taj način se gubi poreklo pojedinih novčića.

Otkriveno je da je samo u decembru i januaru u Sinbad ušlo 25 miliona dolara ukradene kriptovalute od severnokorejskih hakera. Ta sredstva, prema Chainalisis-u, uključuju delove prihoda lopova od masovnih pljački koje su bile usmerene na uslugu Harmoni Bridge, iz koje su Severnokorejci ukrali oko 100 miliona dolara, kao i uslugu Ronin Bridge, iz koje su hakeri ukrali skoro 650 miliona dolara.

To je novu uslugu miksališta dovelo u veoma u nezgodnu poziciju. Samo nekoliko nedelja nakon svog debija, Sinbad je postao alatka koja radi javno sa tradicionalnom web lokacijom koja radi na otvorenom.

Napomenimo da postoje i miksališta koja rade na zatvorenoj, TOR mreži koja nječešće privlači kriminalce u cilju pranja novca a svakako i severnokorejske hakere. Podsetimo se da TOR pretraživač šifruje korisnički saobraćaj i usmerava ga kroz više servera da bi se sakrio identitet ljudi.

Prema nalazima kompanije Chainalisis severno korejski hakeri su ukrali oko 1,7 milijardi dolara u kriptovaluti prošle godine što je pomoglo da ova godina bude najgora zabeležena po ukupnim krađama kriptovaluta. Predstavnici miksališta Sinbad tvrde da nemaju razloga da se kriju i da ne čine ništa loše jer su prisutni na transparentnom open web-u i ne kriju se na TOR mreži.

Takođe predstavnici Sinbada naglašavaju da su protiv totalnog nadzora i kontrole nad korisnicima interneta kao i protiv autokratija i diktatura i da osoba ima pravo na privatnost.

Sinbad kao i druga miksališta su stvoreni kao odgovor na rastuću centralizaciju kriptovalute i urušavanje obećanja o privatnosti koja se nekada nudila i njihovi tvorci ih opisuju kao legitiman tehnološki projekat za očuvanje privatnosti.

Poslednjih godina, zapadne službe za sprovođenje zakona razbile su seriju mikserskih usluga, što je doprinelo sprovođenje zakona koji je ostavio manje mogućnosti za pranje novca sajber kriminalcima nego u bilo kom trenutku u protekloj deceniji.

Američko Ministarstvo pravde podiglo je optužnicu protiv navodnih administratora miks servisa Bitcoin Fog i Helix 2020 godine, a holandski tužioci su krajem prošle godine pokrenuli slične optužbe protiv kreatora drugog servisa za mešanje kriptovaluta, Tornado Cash.

Kako će se dalje razvijati antagonizam između privatnosti i sprečavanja pranja novca saznaćemo u budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA