Vreme čitanja: oko 4 min.

ANALIZE POKAZUJU: Sada je najbolji trenutak da se pridružite IT industriji

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prema analizama, srpska IT industrija nezadrživo raste uprkos krizi, a sa njom i zarade zaposlenih

  • 1
ITAcademy Foto: Promo/ LINKgroup

Prosečna plata naših IT stručnjaka u 2022. godini iznosila je čak 1.600 evra, a prema zvaničnim podacima sa sajta HelloWorld.rs zarade programera išle su i do neverovatnih 8.500 evra mesečno. Stručnjaci predviđaju da će u 2023. godini zarade nastaviti da rastu.

Pritom, izvoz IKT usluga dosegao je 2,5 milijarde evra, pa ni ne čudi što je broj otvorenih IT pozicija porastao za preko 27% i što konzervativne procene govore da Srbiji nedostaje najmanje 15.000 IT stručnjaka.

Drugim rečima, ekspanzija u kojoj se IT sektor u Srbiji nalazi već godinama unazad ne jenjava, što znači samo jedno: sada je idealan trenutak da se i vi pridružite IT sektoru.

IT sektor u Srbiji je sve važniji, a plate su sve veće: još uvek nije kasno da se i vi pridružite IT industriji!

Pored značajno većih plata u odnosu na prosečne, ogromnog broja oglasa za poslove i odličnih uslova za rad, predviđa se da IT industrija u Srbiji ima jak potencijal za još veći budući rast.

Dakle, IT industrija predstavlja zaista prosperitetnu oblast, kojoj su uvek potrebni novi stručnjaci. Naime, istraživanja pokazuju i to da na tržištu nema dovoljno školovanih stručnjaka u svim sektorima informacionih tehnologija, i to ne samo onih najiskusnijih već i onih koji su na početku karijere.

To je i razlog zbog čega većina programera, developera mobilnih aplikacija, administratora mreža, IT menadžera i dizajnera ne samo da gotovo i ne čekaju na posao već i često biraju između više ponuda. Ako se u obzir uzme i to da se na listi deficitarnih zanimanja u Srbiji nalaze Web 3.0 programeri, ne čudi činjenica što se sve više ljudi odlučuje upravo za usvajanje ovih revolucionarnih tehnologija.

Za razliku od drugih zanimanja, "problem" programera i ostalih IT-jevaca je odabir jednog, najboljeg radnog mesta iz raznovrsne ponude. S obzirom na sve veći značaj koji u našim životima imaju programi, mobilne aplikacije, sajtovi i drugi proizvodi IT sektora, ova oblast će i u godinama koje dolaze sigurno biti idealno mesto za izgradnju profesionalne karijere.

ITAcademy Foto: Promo/ LINKgroup

Šta se traži na konkursima za IT poslove

Da biste postali deo IT sveta, neophodno je da steknete kvalitetno obrazovanje i dobro se pripremite za buduće zanimanje.

Pored revnosnog učenja, da biste započeli uspešnu IT karijeru, morate da steknete i dodatne poslovne veštine, kao i da svoje znanje umete da primenite u praksi.

Odličan dokaz da imate upravo takve veštine jeste i posedovanje priznatih međunarodnih sertifikata velikih internacionalnih IT kompanija i organizacija kao što su Microsoft, Zend, Adobe, Oracle, Autodesk, CompTIA, Linux Professional Institute, Certiport, Python Institute, CIW, ICM, ISTQB, Unity itd. Kombinacijom ovakvih znanja i sertifikata izdvojićete se iz konkurencije i biti za korak bliže novom poslu u odnosu na nju.

Ukoliko ste apsolutni početnik, u IT možete ući za manje od godinu dana

Ono što je dobra vest za sve koji još nisu odlučili čime žele da se bave, ali i za one koji bi da promene karijeru, jeste to da se do najtraženijih veština današnjice dolazi relativno brzo. Prema dosadašnjem iskustvu, do znanja koja su vam neophodna za pronalaženje prvog posla u oblasti IT-ja potrebno vam je svega nešto manje od godinu dana, pod uslovom da nađete kvalitetnu školu.

U Srbiji se kao lider u edukaciji budućih IT stručnjaka u našem regionu izdvaja ITAcademy. Strukturiran program, koji ne traje duže od godinu dana, posvećeni predavači, koji će vam biti podrška tokom učenja, i rad na realnim projektima garancija su da ćete do posla doći već tokom školovanja ili veoma brzo po njegovom završetku. Uz to, šanse za uspeh su veće ako ih potražite u oblastima kao što su programiranje, administracija, dizajn i multimedija, 3D dizajn i CAD, IT poslovanje ili razvoj mobilnih aplikacija.

Osim što predstavlja sjajno mesto za sticanje IT znanja, ITAcademy vas u potpunosti priprema za dobijanje prvog posla i izgradnju karijere kroz brojne pogodnosti i resurse. Tako njeni polaznici, uz kompletno jednogodišnje školovanje, koje mogu pratiti u učionicama ili online, dobijaju i besplatno usavršavanje engleskog i nemačkog jezika za rad u inostranstvu, mogućnost obavljanja stručne prakse odmah nakon školovanja, 100 besplatnih sati u IT hubovima, kao i vezu sa preko 300 regionalnih kompanija, koje preko Centra za razvoj karijere tragaju za novim IT stručnjacima.

Upis budućih IT stručnjaka u generaciju 2023. je počeo!

Ako ste spremni da odvojite samo godinu dana i uložite u svoje znanje, vrata ka odlično plaćenom poslu u IT-ju širom su vam otvorena. Trenutak je bolji nego ikada pre!

Na ITAcademy je otvoren upis nove generacije polaznika po najpovoljnijim cenama, pa buduće IT stručnjake koji u ovom periodu odluče da započnu školovanje očekuje i značajna ušteda koja iznosi čak više od 40%.

Da saznate kako najlakše možete pokrenuti svoju IT karijeru, idite na ovaj link.

(Požurite, jer ova specijalna ponuda važi samo za ograničen broj polaznika.)

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • moki

    2. mart 2023 | 11:00

    Analize pokazuju da sa vasom skolskom diplomom mozete da upropastite zid da ne kazem nesto gore!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA