Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je bankrot Silicon Valley banke uticao na kripto tržište?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako su kriptovalute izbegle još jednu krizu?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Nedavno je Silicon Valley Bank bankrotirala i izazvala pometnju na finansijskom tržištu. Prema nekim ocenama radi se o najvećem bankrotu jedne banke SAD nakon 2008. godine. Pored Silicon Valley banke, ista sudbina zadesila je Signature banku i Silvergate banku.

Istini za volju, vlasti SAD su više puta upozoravale banke na potencijalne rizike povezane sa držanjem kripto depozita. Zanimljiva je reakcija kripto tržišta koje je odgovorilo skokom vrednosti kriptovaluta nakon pomenutog događaja.

Porast vrednosti kriptovaluta predstavlja oštar zaokret u tendenciji pada nakon višemesečnog pritiska američkih bankarskih regulatora, koji pomno ispituju veze između sveta kriptovaluta i tradicionalnog finansijskog sistema.

U prethodnim nastavcima smo pisali o merama koje preduzimaju finansijske vlasti SAD kako bi kanalisale trgovinu kriptovalutama. Investitori sa sa zabrinutošću pratili najavu i sprovođenje ovih mera a pogotovo su bili zabrinuti nakon bankrota Silicon Valley banke. Ipak, zbivanja na kripto tržištu, odnosno skok vrednosti kriptovaluta su im doneli olakšanje.

Dve kriptovalute Bitkoin i Ether, kojima se najviše trguje, postigli su vrednosti za oko 20% pošto su trgovci bili uvereni obećanjima američkih vlasti da će depoziti u propalim bankama biti zaštićeni.

Ovo se desilo u petak, dok je Bitkoin nastavio da raste i u ponedeljak i to za naredni 6%. Potrebno je imati na umu da su dve banke su koristile su kripto kompanije kao kanal za plaćanja između kripto i suverenog novca kao i za čuvanje imovine.

Banka inflacija USA SAD Foto: Tanjug/AP

Tokom proteklih pet godina banke kao što su Signature i Silvergate nastojale su da pridobiju milijarde dolara depozita od kripto klijenata izgrađujući specijalizovane mreže plaćanja za upravljanje konverzijama dolara u digitalne tokene.

Takozvani stablecoin koji vodi američka kompanija Circle, pod nazivom USDC, takođe je ojačao nakon što su Federalne rezerve i Trezor povećali pristup zajmodavcima brzom kešu nakon vladinog preuzimanja Silicon Valley banke i Signature-a. Inače, USDC je drugi po veličini stablecoin na kripto tržištu.

Stablecoin kriptovalute, o kojima smo detaljnije pisali, imaju ključnu ulogu u povezivanju tradicionalnih i kripto tržišta, a trgovci ih koriste kao gotovinu ili skladište vrednosti između kripto trgovina.

USDC obično prati vrednost dolara jedan za jedan ali js u subotu trgovao čak za 88 centi nakon što je Circle rekao da ima izloženost od 3,3 milijarde dolara. Vrednost USDC stablecoin-a u ponedeljak je porasla na više od 99 centi.

Preuzimanjem Silicon Valley banke, Federalne rezerve su pomogle da se spreči još jedna kripto kriza iako im to nije bio cilj. Mnoge od kompanija koje se odnose na kriptovalute su takođe ojačale u ponedeljak kada su se berze ponovo otvorile.

Kripto berza Coinbase je porasla za 10 procenata, a Marathon Digital je porastao za 20 procenata nakon što je rekao da je svojih 142 miliona dolara u gotovini na Signature-u bezbedno i dostupno.

Međuzavisnost finansijskog tržišta, uključujući i kripto tržište je sada postalo više nego očigledno. Da li če kriptovalute uspeti da zadrže svoje mesto na svetskoj finansijskoj sceni ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA