Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto Kraljevina Butan tajno drži milione dolara u kriptovaluti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je sakriven državni novac u fond kriptovaluta?

  • 1
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kraljevina Butan je monarhija u Južnoj Aziji i nalazi se u istočnim Himalajima, između Kine na severu i Indije na jugu. Butan ima nešto manje od 800.000 stanovnika. Iako je jedna od najizolovanijih zemalja na svetu, Butan je poznat po svojim širokim vidicima, manastirima na vrhovima planina i bruto nacionalnom indeksu sreće koji daje prednost blagostanju nad ekonomskim rastom.

Sa ekonomijom koja je uglavnom izgrađena na poljoprivredi i šumarstvu, i infrastrukturom koja je počela da podržava mobilne telefone pre samo dve decenije, teško da je to mesto koje bi neko povezivao sa kriptovalutama.

Ipak, Butan je uložio i dalje ulaže milione dolara u bitkoin.

Nazvan po nacionalnom simbolu Butana, mitološkom zmaju groma, Druk Holding & Investments upravlja portfeljom domaće imovine: lokalnom proizvođačem sira, nekoliko hidroelektrana i Roial Butan Airlines-om, koji ima ukupno pet aviona.

Kada je Druk osnovan 2007. kraljevskom poveljom kralja Jigme ​​Khesara Namgiela Vangchucka, trebalo je da zaštiti bogatstvo zemlje. Partneri i sama kompanija opisali su ga kao državni fond, iako više deluje kao državno preduzeće i danas nadgleda 21 domaću kompaniju.

Od 2022, Druk je takođe upravljao tajnim kripto portfeljom, koji je nenamerno otkriven usred posledica prošlogodišnje krize koja je dovela do bankrota brojnih kompanija, uključujući i FTX.

Nejasno je da li su Drukovi fondovi vezani za nedavne inicijative modernizacije u Butanu, kao što je platforma za biometrijski digitalni identitet čiji je prvi korisnik bio sedmogodišnji prestolonaslednik. Ali njegovo otkrivanje postavlja pitanja o odnosu povučene nacije prema turbulentnoj kripto ekonomiji.

Bitcoin, Bitkoin Foto: Shutterstock

Prošlog meseca, advokati kompanije BlockFi, koja je podnela zahtev za bankrot u novembru, samo nekoliko dana nakon FTX-a, uručili su žalbu Druku u Thimphuu, glavnom gradu Butana i domu njegove kraljevske porodice.

BlockFi optužuje fond za kašnjenje u otplati kredita od 30 miliona dolara. U tvrdnji se navodi da je u februaru 2022. Druk pristao da pozajmi 30 miliona USD Coin, stabilni coin koji je vezan 1:1 za američki dolar.

Međutim, BlockFi je naveo da Druk nije uspeo i odbio da otplati zajam u potpunosti, čak i nakon što je zajmodavac likvidirao kolateral od 1.888 bitkoina (u vrednosti od 76,5 miliona dolara u vreme zajma), ostavljajući neplaćeni iznos od 820.000 dolara.

Advokati BlockFi-a nisu odgovorili na ponovljene zahteve za komentar, a ugovor o zajmu sa Drukom ostaje pod velom tajne. Za sada se čini da je Druk bio jedina meta njegovih pokušaja da povrati zaostalu imovinu.

Druk je odbio da komentariše odakle su ta sredstva nastala i kako su korišćena. Pošto su advokati primetili svoju nameru da traže povraćaj depozita uplaćenih u roku od 90 dana od njegovog bankrota, moguće je da bi Drukovi fondovi mogli da pokrenu dalje pravne radnje.

Ako je to zaista državni fond, izgleda da je prvi koji direktno poseduje kripto što predstavlja presedan u trgovanju kriptovalutama. Da li državne kompanije u drugim državama trguju kriptovalutama ili će to tek činiti saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    25. april 2023 | 08:39

    "Zašto Kraljevina Butan tajno drži milione dolara u kriptovaluti?" - Zato što su pametni :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA