≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je rudarenje kriptovaluta i dalje isplativo?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koji su najbolji alati za rudarenje?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Rudarenje bitkoina je potpuno digitalan proces koji zahteva specifičnu tehničku opremu. Rudarenje se odnosi na proces validacije transakcija i njihovog dodavanja u javnu knjigu koja se zove blokčejn. Svaki put kada rudar doda novi blok transakcija u blokčejn, zarađuje 6,25 BTC. Rudarenje bitkoina je prilično jednostavno.

Rudari se u suštini takmiče da pogode složeni 64-cifreni broj poznat kao heš. Zbog toga se ponekad naziva heš rudarenje, a količina računarske snage koja se ulaže u rudarenje naziva se heš stopa. Da bi pogodili heš, rudari koriste moćne računare da generišu nagađanja što je brže moguće.

Koliko je proces obiman može se zaključiti iz činjenice da svaka cifra u hešu ima 16 mogućnosti (cifre od 1 do 10 plus slova od A do F). Da biste pogodila prava vrednost bilo bi potrebno baciti kockicu sa 16 strana 64 puta. Problem je u tome što postoje trilioni mogućih odgovora.

Pored veoma snažnog hardvera sa velikim količinama memorijske i procesorske snage kao i velike količine električne energije. Pored toga neophodan je i odgovarajući softver koji se koristi prilikom rudarenja. Neki od predloženih softvera su sledeći:

Antminer S19 Pro je jedan od najmoćnijih i najefikasnijih alata za rudarenje bitkoina dostupnih na tržištu. Ima heš stopu od 110 TH/s i potrošnju energije od 3250 W. Koristi SHA-256 algoritam i može da rudari bitkoine kao i druge kriptovalute koje koriste isti algoritam. Antminer S19 Pro proizvodi Bitmain, vodeća kompanija u industriji rudarstva bitkoina.

BFGMiner je softver za rudarenje bitkoina koji podržava različite vrste hardvera za rudarenje, kao što su ASIC, GPU, FPGA i CPU. Ima modularnu arhitekturu koja omogućava korisnicima da prilagode svoja rudarska podešavanja i preferencije. Takođe ima funkcije kao što su dinamički takt, kontrola ventilatora, daljinski interfejs i nadzor. BFGMiner je kompatibilan sa Windows, Linux i Mac OS X.

Kryptex Miner je softver za rudarenje bitkoina koji može pretvoriti vaš računar u profitabilnu mašinu za rudarenje. Automatski otkriva najbolja podešavanja za vaš hardver i optimizuje performanse rudarenja. Takođe vam omogućava da rudarite kriptovalute kao što su Ethereum, Monero, Zcash i još mnogo toga zajedno sa Bitcoin-om. Kriptek Miner vam plaća u bitkoinima ili pravom novcu putem PayPal-a ili bankovnog transfera.

ECOS je usluga za rudarenje bitkoina zasnovana na cloud tehnologiji koja korisnicima nudi zgodan i pristupačan način za rudarenje bez potrebe za kupovinom ili održavanjem bilo kakvog hardvera. Korisnici mogu da biraju između različitih planova i ugovora koji odgovaraju njihovom budžetu i potrebama. ECOS korisnicima pruža visokokvalitetnu opremu, niske troškove električne energije, podršku 24/7 i redovne isplate.

Hashing24 je još jedna usluga za rudarenje bitkoina zasnovana na cloud tehnologiji koja omogućava korisnicima da iznajmljuju snagu heširanja iz centara podataka industrijskog nivoa. Korisnici mogu da biraju između različitih planova i ugovora koji nude različite stope heširanja i trajanja. Hashing24 garantuje 100% produženje rada, niske naknade za održavanje, trenutno podešavanje i dnevne isplate.

Iako je rudarenje u opadanju, još uvek se na njemu može ostvariti profit, a pomenuti alati svakako uvećavaju tu mogućnost. Kakva je budućnost ovih alata, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Video: Prva kripto menjačnica u Srbiji ECD obeležila Bitcoin "Pizza Day"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA