Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako da svom detetu omogućite da uspešno nastavi studije u inostranstvu

Vreme čitanja: oko 5 min.

Jedna od najboljih stvari koju, kao roditelj, možete učiniti za svoje dete ukoliko želite da ono nastavi studije u inostranstvu jeste da odaberete srednju školu sa adekvatnim programom

  • 6
Link Group Foto: Promo/ LINKgroup

Školovanjem u takvoj ustanovi vaše dete ne samo da će steći međunarodno priznatu i cenjenu diplomu, što je glavni uslov za studiranje u inostranstvu, već će se i kroz niz predmeta i vannastavnih aktivnosti pripremiti za polaganje prijemnog i uspešno studiranje na svetskim fakultetima.

Zato smo pitali stručnjake iz Savremene gimnazije, škole čiji učenici već tradicionalno postižu visoke akademske ciljeve van granica naše zemlje, šta sve treba da sadrži kvalitetan srednjoškolski program koji će detetu omogućiti da nastavi studije u inostranstvu. Ovo su njihovi saveti.

1) Internacionalni kurikulum

Glavni uslov za konkurisanje na koledže i fakultete u inostranstvu jeste posedovanje internacionalnih sertifikata i diploma, zbog čega je neophodno da vaše dete pohađa neki od međunarodno priznatih i cenjenih kurikuluma poput Cambridge International programa za srednju školu.

Cambridge International plan i program strukturiran je tako da učenici za četiri godine školovanja mogu da završe dva nivoa (IGCSE i A Levels) i steknu dve internacionalne Cambridge diplome (ICE i AICE), koje će im otvoriti put do najuglednijih svetskih univerziteta i kompanija.

Na ovom programu English Language i Global Perspectives su obavezni predmeti, a pored njih učenik bira još tri predmeta na naprednom nivou u skladu sa svojim interesovanjima i karijernim težnjama.

Škola koja uz nacionalno obrazovanje nudi i Camridge obrazovanje i sticanje vredne Cambridge AICE diplome biće prava odskočna daska za vaše dete kada je reč o studiranju u inostranstvu. Naime, veliki broj učenika koji zauzimaju vodeća mesta na listi svetskih univerziteta upravo čine nosioci ove diplome.

2) Napredno znanje engleskog jezika

Da bi se vaše dete snašlo sa visokim akademskim zahtevima koje studiranje na svetskim fakultetima donosi, potrebno je da dobro vlada engleskim jezikom. Za to obično nije dovoljno samo da pohađa časove i privatno se usavršava, već bi bilo najbolje da se jedan deo njegovog školovanja isključivo odvija na tom jeziku. Na taj način dete će ovladati engleskim jezikom kao maternjim i navići će se da ga upotrebljava u svakodnevnoj akademskoj praksi.

Stoga, ukoliko želite da se vaše dete na adekvatan način pripremi za studiranje u inostranstvu, najbolje je da pronađete školu, koja pored školovanja na maternjem jeziku, nudi i nastavu na engleskom jeziku.

3) Dobar izbor (drugih) stranih jezika

Pored engleskog, poželjno je da vaše dete poznaje još neki od svetskih jezika kao što su francuski, španski ili nemački. Zahvaljujući njima, moći će da živi i studira u većini evropskih i u nekim od najatraktivnijih svetskih zemalja kao što su: Nemačka, Austrija, Švajcarska, Španija, Francuska, Kanada, SAD itd.

Osim toga francuski, španski i nemački su veoma rasprostranjeni jezici i poznavanje barem jednog od njih omogućiće vašem detetu nesmetan kontakt sa različitim ljudima sa kojima se bude susretalo tokom studiranja u inostranstvu.

Link Group Foto: Promo/ LINKgroup

4) Mogućnost učestvovanja u evropskim obrazovnim projektima

Škole koje su učesnice internacionalnih programa kao što je Erasmus+ omogućavaju svojim učenicima sticanje vrednog internacionalnog iskustva kroz učestvovanje na različitim međunarodnim projektima, ali i razmenu učenika. Na taj način vaše dete može da provede jedno polugodište ili celu školsku godinu u nekoj evropskoj školi. Ne samo što će tako iz prve ruke iskusiti život i školovanje u stranoj zemlji već će to biti i vredna stavka u njegovom CV-ju koja mu može omogućiti bolju prohodnost na inostrane fakultete.

5) Bogate vannastavne aktivnosti

Bogate vannastavne aktivnosti, poput dramskih i umetničkih sekcija, sportskih sekcija, IT klubova, ne samo da pomažu učenicima da otkriju svoje skrivene i razviju postojeće talente već se i posebno vrednuju prilikom upisivanja svetskih fakulteta, a posebno onih u SAD.

Takođe, učešće vašeg deteta u različitim volonterskim akcijama i doprinos zajednici čiji je član biće uzeti u obzir prilikom apliciranja za studije u inostranstvu.

Stoga birajte školu koja ima bogat program vannastavnih aktivnosti i koja svojim učenicima omogućava da kroz zajedničke akcije doprinesu očuvanju okoline i unapređenju zajednice.

6) Držite opcije otvorenim

Osim mogućnosti da vaše dete nastavi studije u inostranstvu, dobra ideja je da stekne i kvalitetno nacionalno obrazovanje i diplomu koja će mu omogućiti, ako to zaželi, da upiše i neke od najboljih domaćih fakulteta. Pored toga, dobro poznavanje maternjeg jezika i kulture može da predstavlja posebnu vrednost koja će vašem detetu pomoći da se istakne u multikulturalnom akademskom svetu internacionalnih univerziteta.

Kombinovani program Savremene gimnazije: Školovanje koje iz Srbije otvara vrata najboljih svetskih fakulteta

Roditelji koji u našoj zemlji žele da svom detetu obezbede velike šanse za nastavak školovanja na internacionalnim univerzitetima, ali očekuju i da ono ovlada temeljnim znanjima iz matične kulture, najčešće biraju Kombinovani program Savremene gimnazije.

Takođe, roditelji koji žele da njihovo dete ima više opcija, kada je u pitanju nastavak školovanja (inostranstvo ili Srbija), Kombinovani program vide kao najbolji izbor.

Ovaj kurikulum predstavlja pažljivo izbalansiran spoj gimnazijskog školovanja na smeru opšteg, društveno-jezičkog ili IT tipa i međunarodnog obrazovanja. Naime, po završetku Kombinovanog programa učenici stiču nacionalnu diplomu, koju izdaje Ministarstvo prosvete, ali i internacionalnu Cambridge AICE diplomu, koja im otvara vrata najboljih svetskih univerziteta.

Nastava na ovom programu je bilingvalna, što znači da se, osim na srpskom jeziku, odvija i na engleskom jeziku, zbog čega učenici ovladavaju njime kao maternjim. Na Kombinovanom programu se znanja iz matične kulture i jezika stiču kroz raznovrsnost gimnazijskih predmeta, a internacionalne kompetencije unapređuju kroz međunarodno priznati program. Uz bilingvalnu nastavu učenici dobijaju najbolje moguće obrazovanje iz oba sistema.

Pored engleskog jezika, savremeni gimnazijalci kao dodatni strani jezik mogu da izaberu francuski, španski ili nemački i tako dodatno prošire svoja jezička znanja i pripreme se za život u multikulturalnim sredinama.

Dvostruka diploma predstavlja čvrst temelj za učenike Savremene gimnazije, koji im pruža izvanredne prilike za nastavak školovanja u inostranstvu, ali i u našoj zemlji. Holistički pristup, koji se na Kombinovanom programu neguje, povezuje u jedno temeljnost opšteg obrazovanja i jedinstvenu kreativnost koju Cambridge International program donosi, zahvaljujući čemu savremeni gimnazijalci postaju spremni za najraznovrsnije akademske izazove.

Ukoliko želite da omogućite svom detetu najbolje prilike za studiranje u inostranstvu ili našoj zemlji, izaberite Kombinovani program Savremene gimnazije.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • No

    24. maj 2023 | 12:03

    Ne otudjujte se od svog deteta, umesto silnih vannastavnih aktivnosti provedite vreme sa svojim detetom, sredjujuci kycu, dvoriste,pravljenjem palacinki razgledanjem izloga, setanjem po parku, keju... Sasvim dobro znanje mozete steci i ovde

  • Milko

    24. maj 2023 | 12:58

    Zašto u inostranstvu?

  • Bros

    24. maj 2023 | 16:57

    Tuga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA