Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto kripto kompanije počinju da napuštaju SAD?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako SAD postaje jedan od najstrožih kripto regulatora na svetu?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadić Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Najnoviji talas sprovođenja vladine kampanje u SAD protiv kompanija za kriptovalute počinje da daje svoje rezultate koji se negativno odražavaju na domaću. Kripto industriju. Među prvima se na udaru našla kompanija Coinbase, inače najveća kripto berza u Sjedinjenim Državama.

Zbog regulative koja nepovoljno utiče na poslovanje, Coinbase je otvorila nove poslove na Bermudama gde je regulativa znatno liberalnija. Kripto firma Gemini, sa sedištem u Njujorku , inače rivalska firma Coinbase-u traži licencu za poslovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Istovremeno kompanija Bittrek, berza u Sijetlu, zatvorila je svoje poslovanje u SAD. Nakon godina pokušaja da se uobliči federalna regulativa u Sjedinjenim Državama, sve veći broj američkih kripto kompanija – posebno berzi na kojima kupci kupuju i prodaju digitalne tokene – istražuju planove za izgradnju svog poslovanja u inostranstvu.

Kripto kompanije iz SAD se šire na nova tržišta i razmatraju mogućnost da u potpunosti napuste zemlju. Ovi potezi su odgovor na rastuću akciju za sprovođenje zakona koja je učinila Sjedinjene Države jednim od najstrožih regulatora kriptovaluta na svetu.

U utorak je Komisija za hartije od vrednosti podnela dugo očekivanu tužbu protiv Coinbase-a, tvrdeći da je brza reklamirala hartije od vrednosti bez odgovarajuće registracije.

coinbase Foto: shutterstock.com

Dan ranije, SEC je tužio međunarodnu kripto berzu Binance, tražeći da zabrani svom osnivaču da uđe na tržište hartija od vrednosti SAD. Sprovođenje regulative je prekretnica za kripto industriju za koju se činilo da pre samo godinu dana dobija opšte prihvatanje.

Kriptovalute, koje su su stvorene sa antivladinom idejom, kao decentralizovani finansijski sistem koji bi funkcionisao van domašaja regulatora. Ali kako je tržište skočilo 2021. godine, kripto kompanije su postavile aparat za lobiranje u Vašingtonu i nastojale da se rebrendiraju u posao koji je u skladu sa zakonima kako bi radili u skladu sa vladinim propisima.

Ovih dana, mogućnost napuštanja Sjedinjenih Država je prva stvar o kojoj kripto startapovi govore i razmišljaju“.

Moguće je preseliti kripto firmu na Kajmane, London, Bermude, Hong Kong ili Dubai. Veliki egzodus iz Sjedinjenih Država bi na kraju mogao otežati Amerikancima trgovinu digitalnim valutama i eksperimentisanje sa novim kripto proizvodima. Ali ne žele sve američke kripto kompanije da se presele.

Kompanije specijalizovane za rudarenje bitkoina, zahtevajući energetski intenzivan proces, hrlile su u Sjedinjene Države u potrazi za jeftinom energijom. Čak i kripto kompanije koje se šire na međunarodnom planu planiraju da se bore za povoljnija pravila u Vašingtonu.

Pri tome, nekoliko vrhunskih finansijskih regulatora izdalo je saopštenja koja upozoravaju banke na rizike kriptovaluta. Pristalice industrije označile su vladine akcije Operacijom Choke Point 2.0, aludirajući na kampanju za sprovođenje zakona iz Obamine ere kako bi se sprečilo da banke da rade sa određenim preduzećima.

Kakav će uticaj pomenuta regulativa imati na kripto tržiše kako u SAD tako i na globalnom nivou, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA