Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Binance izgubio licencu u Holandiji?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će kripto berza uspeti da prevaziđe regulatorne probleme?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kompanija Binance Holdings Ltd. pod brendom Binance je globalna kompanija koja upravlja najvećom berzom kriptovaluta u smislu dnevnog obima trgovine kriptovalutama. Binance je 2017. osnovao Changpeng Zhao, programer koji je prethodno kreirao softver za visokofrekventno trgovanje.

Binance je prvobitno imao sedište u Kini, a zatim je preselio svoje sedište iz Kine neposredno pre nego što je kineska vlada nametnula propise o trgovanju kriptovalutama.

U 2021. godini, Binance je stavljen pod istragu Ministarstva pravde Sjedinjenih Država i Službe za unutrašnje prihode zbog optužbi za pranje novca i poreske prekršaje. Britanska uprava za finansije naredila je Binance-u da zaustavi sve regulisane aktivnosti u Velikoj Britaniji u junu 2021. godine. Iste godine Binance je ruskoj vladi obelodanio podatke o klijentima, uključujući imena i adrese.

Digitalne kriptovalute, Binance logo Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kompanija je lansirala dve kriptovalute koje je sama razvila: Binance Coin (BNB) i BinanceUSD (BUSD). BNB je pokrenut u julu 2017 koji je počeo kao Ethereum token a kasnije prešao na Binance Smart Chain (BSC) pokrenut u septembru 2020. BSC se kasnije spojio sa starijim Binance Chain-om i rebrendiran je u BNB lanac.

Od 2021. godine, Binance Coin je bila kriptovaluta sa trećom najvećom tržišnom kapitalizacijom. Binance dozvoljava svojim korisnicima da plaćaju naknade za razmenu sa BNB. BNB Chain podržava pametne ugovore i kompatibilan je sa Ethereum virtuelnom mašinom (EVM). Bilo je više kritika na račun Binance Smart Chain-a u vezi sa nivoom centralizacije, što je dovelo do nekoliko bezbednosnih propusta na mreži.

Od sledećeg meseca više Binance neće biti dostupna za aktivnosti trgovanja vlasnicima digitalnih valuta u Holandiji. De Nederlandsche Bank (DNB) nije dala Binance-u dozvolu za rad u zemlji. Novi korisnici iz Holandije više ne mogu da se registruju na platformi, a nakon 17. jula korisnici će moći samo da povlače sredstva sa svojih naloga. Prošle godine, Binance je već kažnjen sa preko 3,3 miliona evra od strane DNB-a zbog poslovanja bez zakonski propisane registracije kod DNB-a.

Centralna banka je istakla da Binance ima veoma veliki broj klijenata u Holandiji. Novčana kazna od milion evra izrečena Binance-u trajala je od maja 2020. godine, kada je uveden zahtev za registraciju, do decembra 2021. DNB nije potvrdio da li je još jedna novčana kazna na čekanju. Registracija, koju imaju još desetine provajdera kriptovaluta u Holandiji, ključna je posebno za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Binance je napomenuo da je stekao licence u drugim zemljama Evropske unije, kao što su Francuska i Španija. Međutim, platforma je zabranjena u Sjedinjenim Državama od 2019. godine, što je dovelo do osnivanja Binance.US kao podružnice kako bi se osigurala usklađenost sa propisima.

Uprkos tome, Binance.US se takođe suočio sa zabranama u šest država. Ranije ovog meseca, kompanija i njen osnivač Changpeng Zhao bili su pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti (SEC). Kako će se situacija sa Binance-om razvijati saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA