Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je XRP prestigao BNB i postao četvrta najveća kriptovaluta?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se razvija dinamika kripto tržišta?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kriptovalute se nalaze u neprekidnom previranju. Neprestano su izložene kako podršci i tako i osporavanju, od uverenja da su revolucionarne i da će preokrenuti svetsko finansijsko tržište pa do predviđanja mogućnosti da nestanu u trenutku.

Bitkoin je, svakako, najpoznatija i najpopularnija kriptovaluta i svakako prva koja se pojavila na tržištu. Trenutno na kripto tržištu egzistira preko 22.000 kriptovaluta među kojima vlada ogromna konkurencija koja obezbeđuje da najuspešnije od njih opstaju u napreduju a istovremeno slabe i neuspešne propadaju i nestaju.

Među kriptovalutama došlo je do promene tako što je kriptovaluta XRP, koja se fokusira na plaćanje, nadmašila BNB token i postala četvrta najveća digitalna imovina na svetu po tržišnoj kapitalizaciji. Trenutna tržišna kapitalizacija XRP-a je oko 41 milijardu dolara što znači porast od 66% samo u poslednja 24 sata, prema podacima CoinDesk-a. Istovremeno je tržišna vrednost BNB porasla za 6,5% na oko 40 milijardi dolara.

Cena XRP-a je porasla sa 47 centi na skoro 78 centi. Delimična pobeda Ripple Lab-a u dugoj, dugotrajnoj pravnoj borbi sa Komisijom za hartije od vrednosti i berze SAD (SEC) oko prodaje XRP-a pokrenula je napredovanje kriptovalute.

Pre nekoliko dana je Okružni sud za južni okrug Njujorka objavio da Ripple-ova ponuda i prodaja XRP-a na berzi digitalne imovine ne predstavlja ponudu i prodaju investicionih ugovora kako navodi SEC. Sud je, međutim, rekao da je Ripple-ova direktna prodaja XRP-a u vrednosti od preko 700 miliona dolara institucijama, hedž fondovima i drugim stranama prekršila zakone o hartijama od vrednosti.

SEC je krajem 2020. godine podneo tužbu protiv Ripple-a zbog prodaje neregistrovanih hartija od vrednosti nakon što je kompanija prodala XRP u vrednosti od 1,3 milijarde dolara. Regulatorna akcija je dovela do toga da je nekoliko berzi uklonilo XRP i držalo kriptovalutu pod pritiskom, dok je šire tržište završilo tu godinu na visokom nivou.

Prvi deo presude otvorio je vrata za obnavljanje listinga XRP-a na centralizovanim berzama. U međuvremenu, drugi deo presude je utvrdio da je XRP hartija od vrednosti. Sud je, takođe, utvrdio da Ripple krši zakone o hartijama od vrednosti, posebno u vezi sa direktnom prodajom institucionalnim investitorima.

Kao takav, XRP se ne smatra samo hartijom od vrednosti, već su se pojavila pitanja u vezi sa zakonitošću njegove ponude.

U vezi sa ovom prodajom, Sud je potvrdio da je zakon zaista prekršen, što je označilo značajnu pobedu Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i postavilo presedan za njene pravne postupke protiv drugih kriptovaluta.

Najnovija zbivanja samo dodatno potvrđuju da je kripto tržište turbulentno i teško predvidivo. Međutim, istovremeno je očigledno da postoji perspektiva kriptovaluta koje se na može poreći.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA