Vreme čitanja: oko 3 min.

Programeri početnici, izaberite OVAJ PROGRAMSKI JEZIK ako želite siguran uspeh u IT industriji

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedno pitanje je uglavnom zajedničko svima koji žele da zakorače u IT svet: za koji programski jezik da se odlučim?

  • 0
ITAcademy Foto: Promo/ LINKgroup

Opšti konsenzus je da bi početnici trebalo da biraju pre svega tehnologiju koja je relativno jednostavna za učenje, ali i koja je tražena i perspektivna.

Prema sajtu Tiobe, koji proučava indeks popularnosti programskih jezika, tom opisu najbolje odgovara Python. Ovaj jezik već nekoliko godina odnosi titulu najpopularnijeg, a zahvaljujući svojoj pristupačnosti i jednostavnosti, mogu da ga savladaju i potpuni početnici.

Ne samo da Pyhton koriste neke od najvećih svetskih organizacija i kompanija, kao što su Google, Facebook, Wikipedia, NASA, CERN, Njujorška berza, Amazon, Spotify, Mozilla i Dropbox, već se i programeri koji rade sa novom veštačkom inteligencijom (AI) najviše oslanjaju upravo na ovaj jezik. Zbog toga Python ima zaista svetlu budućnost.

Instaliranje Pythona na kućni računar je besplatno, a bogati open-source projekti i onlajn zajednica programera spremna da pomogne čine ovaj jezik sjajnim izborom za svakog ko želi da napravi prvi korak u IT-ju.

Zabavan kao "leteći cirkus"

Ime Python potiče od čuvene serije "Leteći cirkus Montija Pajtona". Naime, njegov tvorac Gvido van Rosum bio je veliki fan ove serije, pa nije ni čudo što je i Python doživeo njenu popularnost.

Za Python vam nisu potrebne moćne mašine, kao ni mnogo para: ovaj jezik je dostupan svima i možete ga bez ikakve nadoknade instalirati na gotovo sve popularne operativne sisteme. Sa malo truda i vremena, lako ćete savladati čitljivu i jednostavnu Python sintaksu, odnosno mali broj funkcija na kojima on počiva. Vreme otkada počnete da učite do pravljenja svog prvog Python programa veoma je kratko. Upravo zato najviše zadovoljstva prilikom učenja Pythona imaju početnici.

Baš kao i u svetu, i u Srbiji je Python uvek u 5 najtraženijih jezika koje poslodavci traže od kandidata, prema sajtu Helloworld. U skladu sa potražnjom je i zarada koja na sajtu infoplate.rs prelazi 206.000 dinara mesečno za Srbiju, dok u SAD možete da zaradite i oko 100.000 dolara godišnje prema podacima sa salary.com.

ITAcademy Foto: Promo/ LINKgroup

Python je jedan od najvažnijih jezika za AI

Široka rasprostranjenost veštačke inteligencije i njena dominacija IT tržištem razlog su što se popularnost Pythona i dalje uvećava. Naime, ovaj programski jezik je jedan od najboljih i nezaobilaznih kada je reč o AI-ju.

Početnici koji tek planiraju da usvoje znanja za ulazak u IT oblast trebalo bi da se orijentišu ka veštačkoj inteligenciji, a tu je učenje Pythona prvi i nezaobilazan korak.

Takođe, ovaj jezik će se i dalje koristiti za kreiranje video-igara i aplikacija, analizu podataka i mašinskog učenja, ali i za infrastrukturne alate i upravljanje podacima.

Kako najbrže postati Python programer

Mnogi početnici izaberu da znanja iz Python programskog jezika stiču putem interneta. To nije loš prvi korak, s obzirom na već pomenutu pristupačnost ovog jezika i predusretljivu zajednicu programera. Međutim, za one koji žele nešto više i u što kraćem roku, kvalitetna IT škola je možda bolji izbor.

Jedan od najtraženijih kurseva za Python kod nas je program Python Development na ITAcademy. Iz ove ustanove poručuju da je za samo 12 meseci školovanja iz učionice ili od kuće moguće usvojiti znanja i veštine koje će vam doneti prvi posao u IT-ju.

Jedan od razloga za to je što se edukacija na Python Development programu odvija u skladu sa zlatnim standardima IT obrazovanja koji podrazumevaju da se polaznici na realnim projektima obučavaju za rad u traženim oblastima kao što su veštačka inteligencija (AI), veb i API development, data science, automatizacija sistema, machine learning, robotika, kreiranje igrica itd.

Ono po čemu je ITAcademy jedinstvena je što se na njoj, osim IT znanja, usvajaju i dodatne kompetencije koje im mogu pomoći u dobijanju posla, kao što su učenje stranih jezika, sticanje radnog iskustva kroz praksu u poznatim domaćim kompanijama i upravljanje karijerom.

O tome koliko je program Python Development popularan, govori činjenica da se, iako nastava počinje tek u novembru, mesta već sada popunjavaju velikom brzinom. Kako bi svaki polaznik imao punu pažnju predavača, broj mesta je strogo ograničen, pa bi svi koji žele da zakorače u IT, trebalo da se što pre prijave.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA