Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakve će posledice imati intervencija Elona Maska na kripto tržište?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će to značiti kraj za vodeće kriptovalute?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Elon Mask je poslovni magnat i investitor. Osnivač je, predsednik, izvršni direktor i glavni tehnološki direktor kompanije SpaceX, investitor, izvršni direktor i arhitekta proizvoda kompanije Tesla, Inc., vlasnik i tehnički direktor Twitter-a (sada rebrendiranog u kompaniju X i još nekoliko drugih kompanija.

Potrebno je imati na umu da je Mask je najbogatija osoba na svetu, sa procenjenom neto vrednošću kapitala od oko 240 milijardi dolara.

Rođen u Pretoriji u Južnoj Africi i nakratko je pohađao Univerzitet u Pretoriji pre nego što se preselio u Kanadu. Diplomirao je ekonomiju i fiziku na Kvins univerzitetu dok je u Kaliforniji pohađao prestižni Univerzitet Stenford. Kupio je kompaniju PayPal, 2002. godine, za 1,5 milijardi dolara a iste godine je osnovao kompaniju SpaceX.

Dalje je investirao u kompaniju Tesla, Inc. kao i druge kompanije, zaradivši ogromno bogatstvo. Imajući u vidu kapital koji Elon Mask poseduje, postaje jasno da je njegov uticaj na kripto tržište značajan.

Bitcoin, Ethereum i druge glavne kriptovalute, uključujući Dogecoin kaoi Ripple-ov XRP su se opasno približile granici postojanja prošlog meseca. Rast cena Bitkoina ove godine je zaustavljen nakon što se Bitkoin udvostručio od početka godine.

Učesnici kripto tržišta se već pripremaju za velike potrese na kripto tržištu sledeće godine a očekivanja su da Elon Mask interveniše na kripto tržištu. Očekivanja od intervencije Elona Maska nisu ni malo pozitivna već se kao mogućnost predviđa da će ta intervencija napraviti poremećaje sa cenom Bitkoina, Ethereuma, XRP-a, Dogecoina i drugih bitnijih tokena. Maskova ideja da platformu društvenih medija, ranije Twitter a sada X, pretvori u gigantsku aplikaciju za finansijske podatke sa platformom za trgovanje ugrađenom unutar aplikacije.

Ilon Mask tviter Foto: Shutterstock

Prema nepotvrđenim informacijama, X se obratio dobavljačima finansijskih podataka, tražeći ponude za finansijski sadržaj, podatke o akcijama u realnom vremenu i druge informacije. Pri tome Mask je osporio tvrdnju da će X lansirati sopstvenu kriptovalutu koja će biti konkurentna Bitkoinu, Ethereumu, XRP-u ili Dogecoin-u, potencijalno podstaći očekivanja da će kompanija integrisati postojeće kriptovalute.

Pomenuti Maskov post bio je preplavljen odgovorima ljudi koji su spekulisali da je potvrda značila da će društvena mreža na kraju usvojiti Bitkoin ili Dogecoin.

Prednost X (Twitter) platforme je što može da ponudi informacije u realnom vremenu što bi znatno uticalo na odluke o investiranju u kriptovalute. Prema mišljenju stručnjaka, kriptovalute su sada osnovni deo finansijskog sveta i zato bi njihovo uključivanje kao opcije plaćanja za rebrendiranu Tvitter platformu imalo potpuni smisao.

Podsetimo se da je u aprilu Elon Mask poručio kako bi plaćanje Dogecoin-om moglo biti usvojeno na na Twiter-u kada je sugerisao da bi Dogecoin mogla biti opcija plaćanja za premium uslugu platforme, Twitter Blue. Činjenica da kompanija Tesla već prihvata Dogecoin plaćanje u svojim online prodavnica prednost je za njegovo uključivanje u druge kompanije čiji je vlasnik Elon Mask.

Kako će Elon Mask uticati na kripto tržište i kakve će to posledice imati, saznaćemo u bliskoj budućnosti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA