Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će Bitkoin sledeće godine preći vrednost od 100.000 dolara?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko se može verovati najnovijim analizama?

  • 2
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Stabilnost vrednosti kriptovaluta izaziva jednu od najvećih bojazni za investitore. Istini za volju, mnogi igrači upravo računaju na njihovu nestabilnost, nadajući se naglom rastu kao i brzoj zaradi. Na žalost, često nije tako iako su se mnogi obogatili upravo na ovoj pretpostavci.

Analize koje se provode često su nepouzdane, međutim ipak mogu dati smernice za dalja kretanja kriptovaluta. Bitkoin, kao najstarija i najrasprostranjenija digitalna valuta ujedno je i najčešći predmet analize. Najnovije analize prikazuju nekoliko razloga zašto bi vrednost Bitkoina u narednom periodu mogla rasti.

Iako je vrednost Bitkoina od početla godine porasla za 79% iako se teško probija preko granice od 30.000 dolara.

Ono što se prvo može uočiti je novi priliv institucionalnog novca. Jedan od najvećih katalizatora za Bitcoin je potencijal za ogroman priliv novog novca od institucionalnih investitora. Sada je samo pitanje kada, a ne da li će Bitkoin ETF dobiti odobrenje SEC, i tada bi mogao da počne da se dešava novi priliv institucionalnog novca.

Sledeće što se može uočiti je miža volatilnost Bitkoina, odnosno manje oscilacije njegovih vrednosti. Konvencionalno gledište o Bitkoinu je da je to jedno od najnestalnijih sredstava u finansijskom svetu. Iako je to možda bilo tačno u prošlosti, Bitkoin zapravo postaje manje, ne više, promenljiv tokom vremena.

Trenutno, volatilnost Bitkoina se približava višegodišnjem minimumu, a neki trgovci se zapravo žale da Bitcoin nije dovoljno promenljiv jer se sužava prostor za špekulacije. Iako manja volatilnost Bitkoina može ograničiti neki od njegovih budućih potencijala za povećanje vrednost, to ga takođe čini relativno manje rizičnim.

Bitkoin kriptovaluta novac online Foto: Shutterstock

Konačno, volatilnost je zapravo samo mera koliko imovina može da varira u ceni tokom određenog vremenskog perioda, a niža volatilnost znači da bi dnevni ekstremi u ceni Bitkoina mogli biti sve manji tokom vremena. Ovo je odlična vest ako razmišljate o držanju Bitkoina na duge staze, ali loša vest za svakoga ko gleda na Bitkoin kao kratkoročnu špekulativnu imovinu.

Značajna karakteristika Bitkoina je „prepolovljenje“ Bitkoina je kada se nagrada za rudarenje Bitkoina prepolovi. Prepolovljenje se vrši svake četiri godine i politika prepolovljenja je upisana u algoritam za rudarenje Bitkoina kako bi se suprotstavila inflaciji održavanjem ograničenog broja novčića u opticaju.

Predstojeće prepolovljavanje Bitkoina je zakazano za april 2024. i to je jedan od najviše iščekivanih događaja u kripto svetu. To bi moglo zvučati kao čisto tehničko pitanje, ali tri prethodna prepolovljenja Bitkoina u 2012, 2016. i 2020. dovela su do snažnog povećanja cena. Ipak, prošli događaj nije garancija da će i budući događaj dovesti do istih posledica, kako je to opisao Nasim Taleb u svojoj knjizi „Crni labud“.

Ne znamo šta će se ovog puta dogoditi, ali neki investitori sada predviđaju da će Bitkoin sledeće godine preći granicu od 100.000 dolara! Na primer, Standard Chartered Bank sada ima revidiranu cenu od 120.000 dolara za Bitkoin, a veliki deo tih očekivanih dobitaka u ceni dolazi od očekivanih efekata prepolovljenja.

Iako su predviđanja realna i pre svega optimistična, potrebno je biti oprezan i sačekati dodatne analize stručnjaka. Sredinom naredne godine sa sigurnošću ćemo znati posledice pomenutih događaja.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA