Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako krupan kapital utiče ne kripto tržište?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će kompanija X lansitrati svoju kriptovalutu?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Južnoafrikanac Elon Mask, milijarder i vlasnik ili suvlasnik vše kompanija kao što su SpaceX, Tesla, X (nekadašnji Twitter) ozbiljno je zagazio u svet kriptovaluta. Njegov uticaj na kriptovslute je toliko veliki da je u stanju da izazove nagle promene cene bitkoina i drugih glavnih kriptovaluta kao što je to uradio prethodnih dana ovog meseca.

Podsetimo se da je Elon Mask deo svog kapitala konvertovao u kriptovalute, kao i da Tesla električne automobile prodaje tako što ih kupci mogu platiti Bitkoinima.

Cena Bitkoina se ozbiljno zaljuljala tokom poslednjih nekoliko meseci kako ekonomski i regulatorni pritisci rastu. Trgovci se spremaju za septembarski veliki zemljotres na Volstritu za koji se očekuje da će dostići razmere od 15,5 biliona dolara.

Značajnu ulogu u svetu kriptovaluta ima američka komisija za hartije od vrednosti – SEC (Security Commision) koji je upozorio kupce Bitkoina i i drugih kriptovaluta da se klone kriptoberze Binance.

Kako se nazvanično saznaje Elon Mask bi mogao da pretvori svoju kompaniju X (Twitter) u neku verziju PayPal sistema, koji bi bio znatno napredniji od samog PayPal-a. Kako javlja kanal Fox Business News govore o tome da Mask nastavlja da vodi razgovore sa najvišim rukovodiocima Volstrita o budućnosti X-a, što jasno govori o značaju kompanije kao i njenom uticaju ne samo na kriptotržište već i na finansijsko tržište u širem smislu.

Mask radi na novom sistemu plaćanja koji u suštimi predstavlja ažuriranu verziju PayPal-a. Novi sistem će, za razliku od kreditnih kartica, nuditi niske troškove transakcije i monetizovati korisničke podatke. To zapravo znači da će i korisnički podaci, takođe biti izvor prihoda za X (Twitter). Ova činjenica sugeriše dodatni oprez korisnicima koji će vršiti transakcije putem pomenutog sistema. Većini ovih Navoda, Elon Mask je demantovao.

Rekao je da neće dodati platformu za trgovanje koja bi bila izgrađena unutar aplikacije X i da ne planira da se aplikacija pretvori u giganta za finansijske podatke. Takođe, Mask je rekao da X nikada neće pokrenuti svoju kriptovalutu i da neće biti konkurancija platnom gigantu PayPal-u.

Kripto novčanik Foto: Shutterstock.com

Poznato je da je Facebook, sada kompanija Meta, imao propali pokušaj sa svojim stablecoinom koji je kasnije postao Libra. Mask ne želi da ponavlja istu grešku. Podsetimo se da su kriptovalute, u početku zanemarivane i osporavane, vremenom dobile podršku vodećih platnih institucija kao što su MasterCard, Visa i PayPal.

U prethodnim nastavcima smo pisali i o platnim karticama koje su vezane za kripto račune korisnika. Upravo je pomenuta podrška pomogla da se pokrene rast cena kriptovaluta a pre svega Bitkoina. Krajem 2020. godine se vrednost Bitkoina popela na skoro 70.000 dolara. Pomenimo i činjenicu da ja PayPal uveo svoj sablecoin, čime se dodatno učvršćuje kripto tržište.

Jasno je da krupan kapital i platne instititucije u velikoj meri utiču na kripto tržište. Kako će se stvari razvijatu saznaćemo u bliskoj budućnosti

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA