≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko brzo rastu prevare sa kriptovalutama?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako ih prepoznati i odbraniti se?

  • 0
Bitkoin kolumna Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

TikTok društvena mreža se često koristi kao instrument za sprovođenje nedozvoljenih i ilegalnih radnji, počevši od navođenja maloletnika na opasne radnje (kao što je ležanje na kolovozu ali i drugi opasni postupci). Neretko su korisnici TikTok-a izloženi i pokušajima prevare od strane prevaranata i kriminalaca.

Nedavno je uočeno da je mreža preplavljena talasom lažnih poklona kriptovaluta koje su objavljene na platformi za deljenje video klipova. Pri čemu se skoro svi video snimci pretvaraju da su teme zasnovane na Elonu Masku, Tesli ili SpaceX-u. Akteri pretnji su godinama kreirali lažne poklone kriptovaluta na platformama društvenih medija poput Instagrama i Twitter-a.

Ove prevare se pretvaraju da su pokloni poznatih ličnosti, berzi kriptovaluta i, češće, lažno predstavljanje Elona Maska ili SpaceX-a. Prevaranti su postavili stotine web lokacija koje se pretvaraju da su kripto berze ili web lokacije koje podstiču korisnike da registruju nalog kako bi dobili besplatnu kriptovalutu.

Međutim, kao što se i očekivalo, ove prevare jednostavno kradu sve deponovane kriptovalute, a korisnici ne dobijaju ništa zauzvrat. Iako biste pomislili da će većina ljudi prozreti ove prevare, one su bile neverovatno uspešne u prošlosti, sa prevarama koje su ukrale milione dolara u kriptovaluti od nesuđenih korisnika društvenih medija.

Uz ogromnu popularnost TikTok-a, prevaranti sve više preplavljuju platformu lažnim poklonima za kriptovalute. Ovi video snimci se objavljuju svakih sat vremena i sadrže lažni video snimak Elona Maska koji je intervjuisan na Fox News-u ili drugim mrežama, promovišući davanje lažne kriptovalute. Napomenimo da je lažni snimak napravljen korišćenjem Deep Fake tehnologije.

Deepfake Foto: Shutterstock.com

Neki video snimci su očigledno amaterski i jednostavno pokazuju kako da se prijavite na navedenu web lokaciju i unesete promotivni kod da biste dobili besplatni Bitcoin. Web sajt BleepingComputer je testirao jedan od poklona da vidi kako funkcioniše i otkrio da skoro svi koriste isti šablon, koji se pretvara da je platforma za kripto ulaganja.

Većina video snimaka koristi domene web lokacija koji izgledaju pomalo slično, kao što su bitoksi.com, moonekio.com, altgetkio.com, cratopek.com. Međutim, kada pokušavate da povučete besplatne bitkoine, prvo morate da aktivirate svoj nalog deponovanjem .005 bitkoina, u vrednosti od približno 132 dolara.

Pošto nikada nećete dobiti bitkoine sa sajta, prevaranti ostvaruju svoj prihod krađom ovih depozita za „aktivaciju“. Da stvar bude još gora, od vas će se takođe tražiti da unesete KYC informacije, koje mogu prikupiti akteri pretnji kako bi pokušali da provale vaše druge legitimne naloge kriptovaluta.

Kako ove prevare imaju potencijal da generišu veliku količinu prihoda za aktere pretnji, one neće nestati, a platforme društvenih medija će i dalje biti preplavljene ovim lažnim poklonima.

Ove prevare su postale toliko profitabilne da je FTC (Federal Trade Commission) objavio izveštaj u kojem se upozorava da je 80 miliona dolara izgubljeno zbog prevara sa investicijama u kriptovalute od oktobra 2020.

Nedavno je Biro za bolje poslovanje izdao upozorenje prošle nedelje o prevarama sa kriptovalutama na TikToku.

Zbog toga je od suštinskog značaja da se prepozna da je skoro svaka lokacija za kriptovalute prevara, posebno oni za koje se tvrdi da potiču od Elona Maska, Tesle, SpaceX-a, Ark Investa, Geminija i istaknutih berzi i poznatih ličnosti koje obećavaju ogromne zarade.

Ako vidite mejlove, video zapise, tvitove ili druge poruke na društvenim mrežama koje promovišu ove poklone, zapamtite da će svaka kriptovaluta koju pošaljete biti ukradena bez ičega zauzvrat. Broj prevara sa kriptovalutama nezadrživo raste i zbog toga je neophodno obrazovanje i podizanje svesti.

I zato se savetuje oprez.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA