Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li dolazi trenutak kada veštačkoj inteligenciji čovek više neće biti potreban?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će se to desiti već 2031?

  • 0
AI kolumna Goran Kunjadić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

U svetu veštačke inteligencije, tačka singularnosti predstavlja trenutak kada veštačka inteligencija više nije pod ljudskom kontrolom.

Teško je predvideti budućnost koja obiluje neizvesnostima, međutim prema ocenama više stručnjaka za oblast VI, singularnost će biti dostignuta za manje od jedne decenije.

Više resursa nego ikada ranije se ulaže u istraživanje veštačke opšte inteligencije i na taj način se ubrzava, ionako eksponencijalni rast veštačke inteligencije.

Razvoj veštačke inteligencije takođe dolazi iz različitih sektora, gurajući tehnologiju napred brže nego ikada ranije. Mnogi stručnjaci veruju da bi singularnost odnosno trenutak kada veštačka inteligencija prevazilazi ljudsku kontrolu, mogla biti udaljena samo nekoliko godina.

Procene se kreću u okviru od tri do osam godina. To je mnogo kraće od trenutnih predviđanja o vremenskom okviru dominacije AI, posebno ako uzmete u obzir da dominacija AI nije zagarantovana od samog početka.

Bez obzira da li verujemo u ova predviđanja ili ne, nema znakova da će se razvoj veštačke inteligencije u skorije vreme usporavati o čemu govori činjenica da velike kompanije kao što su Meta i OpenAI, kao i AGI fokus xAI Elona Muska, pokreću razvoj AI. Sistemi koji se razvijaju su uveliko povećali entuzijazam u svetu za razvoj AGI (Artificial General Iintelligence).

O opštoj veštačkoj inteligenciji smo pisali u prethodnim nastavcima. Zbog navedena činjenice će biti više resursa, i novca i ljudske energije više pametnih mladih ljudi koji žele da uskoče i rade na AGI.

Podsetimo se da je koncept veštačke inteligencije prvi put pojavio još pedesetih godina prošlog veka i da je njegov razvoj vodila američka vojska. Projekat se prvenstveno smatrao potencijalnim oruđem za nacionalnu odbranu.

U skorije vreme, međutim, napredak u ovoj oblasti pokretale su različite strukture sa različitim motivima. Sada se radi o zarađivanju novca za kompanije ali je takođe interesantno za umetnike ili muzičare da na taj način stvaraju umetnička dela.

Međutim, treba imati u vidu da postizanje singularnosti zahteva značajan skok u odnosu na trenutno stanje razvoja veštačke inteligencije. Dok današnja AI teži da se fokusira na specifične zadatke, pokušaj AGI ima za cilj da tehnologiji pruži više ljudsko razumevanje sveta i proširi njene mogućnosti.

Kako AI proširuje svoje razumevanje, postaje sve bliže i bliže AGI i mnogi tvrde da je samo jedan korak od Singularnosti. Činjenica je da potrebna tehnologija još nije razvijena, a neki stručnjaci upozoravaju da smo zaista mnogo dalje od nje nego što mislimo, ako uopšte i stignemo toliko daleko. Ali istraživana su i dalje u toku.

Musk je, na primer, osnovao xAI u leto 2023. i tek nedavno pokrenuo chatbot koji je, prema Rojtersu, dizajniran da pomogne čovečanstvu u njegovoj potrazi za razumevanjem i znanjem. Istovremeno je Musk je takođe opisao VI kao „najrazorniju silu u istoriji“.

Očigledno je da postoje mnoge kontradiktornosti po različitim pitanjima veštačke inteligencije.

Aktivnosti najuticajnijih tehnoloških giganata kao što su Google, Meta i sam Ilon Musk, koji pokreću napredak veštačke inteligencije, uspon AGI bi mogao biti bliži nego što se čini. Samo će vreme pokazati da li ćemo tamo stići i da li će singularnost slediti.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA