Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako možemo znati da smo na meti prevaranata?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako izbeći zamke koje prearanti postavljaju?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Kriptovalute su napravile revoluciju u svetu finansija, nudeći nove mogućnosti za ulaganja i finansijski rast. Međutim, sa svojim brzim porastom popularnosti, takođe su privukle priličan broj prevaranata i onih koji žele da iskoriste prednosti nesuđenih investitora. Pre svega je neophodno da imamo pouzdanu platformu za trgovanje.

Radi se o platformi za online trgovinu poznata sa svojim korisničkožim interfejsom i posvećenosti bezbednosti. Sa platformom za trgovanje na mreži, možemo pristupiti širokom spektru kriptovaluta i iskoristiti najsavremeniju tehnologiju za donošenje kredibilnih odluka o ulaganju.

Jedna od najčešćih taktika koje koriste prevaranti kriptovaluta je obećanje zagarantovanog povrata. Često tvrde da možete udvostručiti ili utrostručiti svoju investiciju u kratkom periodu. Takva obećanja su previše dobra da bi bila istinita i trebalo bi da izazovu trenutne sumnje. Tržišta kriptovaluta su još uvek relativno mlada i mogu biti prilično nestabilna.

Stoga je ključno da proverite da je platforma koju koristite u skladu sa relevantnim propisima. Prevaranti često deluju van granica zakonitosti, što dovodi u opasnost našuh ulaganja. Prevaranti će vas često pritiskati da donesete brze odluke, tvrdeći da je prilika prolazna. Ovaj osećaj hitnosti je osmišljen da vas spreči u sprovođenju dužne pažnje i da vas podstakne na impulsivna ulaganja.

Legitimni projekti kriptovaluta imaju transparentne i javne timove. Budite oprezni sa bilo kojim projektom koji ne otkriva identitet svojih osnivača ili članova tima.

Ovaj nedostatak transparentnosti je glavna crvena zastava. Ako primate neželjene poruke koje obećavaju mogućnosti ulaganja u kriptovalute, budite izuzetno oprezni. Prevaranti često dolaze do potencijalnih žrtava putem neželjenih komunikacionih kanala. Prva linija odbrane od prevara sa kriptovalutama je obrazovanje.

Odvojite vreme da shvatite kako kriptovalute funkcionišu, koji su rizici uključeni i koje su legitimne platforme dostupne. Čitanje članaka, gledanje video zapisa i informisanje o najnovijim dešavanjima u kripto svetu će vas osposobit da donosite informisane odluke.

Haker Foto: Profimedia

Pre nego što uložite u bilo koji projekat kriptovalute, proverite dostupne informacije. Istražite tim koji stoji iza projekta, proverite njihove profile na društvenim mrežama i potražite sva upozorenja. Legitimni projekti su obično aktivni na renomiranim platformama društvenih medija i imaju vidljivo prisustvo na mreži. Izbor renomirane platforme za online trgovanje je ključni korak u zaštiti vaših investicija.

Platforme imaju ugrađene bezbednosne mere i stroge procese verifikacije kako bi se osigurala sigurnost vaših sredstava.

Zapamtite da ulaganja u kriptovalute nose inherentne rizike i da nema garancija za brz i značajan profit. Ako prilika za ulaganje zvuči previše dobro da bi bila istinita, verovatno i nije. Izbegavajte da nasedate na obećanja o garantovanom povratu. Oduprite se porivu za donošenjem ishitrenih investicionih odluka pod pritiskom.

Prevaranti često koriste taktiku visokog pritiska kako bi vas naterali da donesete impulsivne izbore. Odvojite vreme, sprovedite istraživanje i konsultujte se sa pojedincima od poverenja pre nego što napravite bilo kakvo ulaganje. Uverite se da su vaši kriptovalutni nalozi i novčanici zaštićeni jakim lozinkama i dvofaktorskom autentifikacijom.

Redovno ažurirajte svoje mere bezbednosti da biste bili ispred potencijalnih pretnji.

Kriptovalute nude mogućnosti za ulaganja i finansijski rast, ali takođe privlači prevarante koji žele da iskoriste nesuđene investitore. Edukacijom, proverom informacija, korišćenjem pouzdanih platformi i vežbanjem skepticizma, možete da zaštitite svoje investicije i bezbedno se krećete kroz svet kriptovaluta.

Očekuje se rast prevara u budućem periodu, što ćemo svakako, uskoro saznati.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA