Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je veštačka inteligencija više napredak ili je više pretnja?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je moguć razvoj „etičke“ veštačke inteligencije?

  • 1
AI kolumna Goran Kunjadić Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Debata koja se razvija na globalnom nivou o tome da li je veštačka inteligencija više pretnja nego tehnološki napredak se rasplamsava širom sveta.

Jedan od bitnijih momenata u raspravi je taj što je američki predsednik Džo Bajden, nedavno izdao izvršnu naredbu koja jasno upozorava na opasnosti koje predstavlja VI, posebno u oblastima razvoja razornog oružja za uništavanje i sajber napada. Samim tim što je sajber napade svrstao rame uz rame sa sajber napadima slikovito govori i posledica koje razorni sajber napadi mogu da izazovu.

Naredba je dalje definisala okvir snažne intervencije savezne vlade, ukoliko to postane neophodno za obezbeđivanje VI bezbednosti, bezbednosti i poverenja putem nadgledanja kompanija koje se bave razvojem VI proizvoda i preduzimanja čak i prinudnih mera u skladu sa Zakonom o odbrambenoj proizvodnji.

Ovaj potez je takođe napravljen u kontekstu toga što je vlada ključni finansijer naučnih istraživanja u SAD.

Glavne pretnje povezane sa veštačkom inteligencijom kreću se od kršenja privatnosti podataka do mešanja u izbore, od uništavanja kritične infrastrukture, posebno u energetskom sektoru, do spremnosti za pandemiju i od zloupotrebe biološkog materijala do stvaranja instrumenata represije.

Zvaničnici američke administracije govorili su o istraživanju koje sponzoriše Kine, a posvećeno je istraživanju načina narušavanja kritične komunikacione infrastrukture između SAD i Azije. Jasno je da su društveni mediji već́ postali instrument borbe i da će VI, koja predstavlja krajnji napredak IT-a, dovesti u iskušenje zemlje i igrače da je razviju za novije verzije „prkosi ratova“, kao i za automatizaciju oružja.

Algoritamska pristrasnost može biti uzrokovana zloupotrebom podataka za stvaranje socijalne i ekonomske nejednakosti, nestabilnosti tržišta i zajedničkih trvenja.

Džefri Hinton, poznat po svom radu na mašinskom učenju i neuronskim mrežama, govorio je o opasnostima koje prete od veštačke inteligencije, dok je Elon Musk, zajedno sa mnogim drugim tehnološkim liderima, u otvorenom pismu upozorio da bi nekontrolisani eksperimenti sa veštačkom inteligencijom mogli predstavljati duboke rizike za društvo i čovečanstvo.

Sem Altman, izvršni direktor OpenAI-a, želeo je da kreatori politike obezbede da propisi promovišu inovacije, a ne da ih guše. Ispitan je potencijal generativne veštačke inteligencije u ekonomskom uticaju na svet i izneta je zabrinutost u vezi sa mogućim gubitkom posla, posebno za službeničke poslove koji su rezultat VI aplikacija.

Zaključak diskusije je da je potrebno podržati etičku veštačku inteligenciju i da, iako veštačka inteligencija nosi sa sobom rizike koji se javljaju sa njenom daljim razvojem.

Ipak VI je pokazala da omogućava digitalni i inovativni ekosistem uprkos mnogobrojnim izazovima. Da li će tako zaista biti, pokazaće budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M48

    3. decembar 2023 | 14:57

    Ideja za većinu naučnih dostignuća je bila da bude u korist čovečanstvu, a onda je to iskorišćeno kao oružje protiv čoveka. Nobel da je znao kako će se dinamit zloupotrebiti nikad ga ne bi izmislio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA