Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je Bitkoin porastao za 160% u 2023. godini?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta očekuje kriptovalute u ovoj godini?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Učesnici na kripto tržištu su prošle godine iskusili mnoštvo uspona i padova vrednosti kriptovaluta. Ipak, kriptovalute su protekle godine dale profit koji nije zanemariv. Ukoliko posmatramo najstariju i najpopularniju kriptovalutu, Bitkoin, njegova cena je 2023. godine skočila za preko 160%, što je drugo najbolje mesto tokom 2020. godine kada je cena Bitkoina porasla za preko 350%.

Prethodne godine, kripto prostor je doživeo i bezbrojnih regulatornih intervencija koji su unosili dodatnu neizvesnost u ionako neizvesno tržište digitalnih valuta. Kriptovalute kao klasa imovine koju je teško kategorizovati prevazišla je bilo koju drugu kategoriju imovine u poređenju sa prinosima koje je generisala i i donela profit investitorima.

Početkom godine, ovaj sektor je bio opterećen mnogim preprekama kao što su finansijski problemi FTX berze, TerraLuna tokena, što je izazivalo oštra reakcija regulatora koji su podneli tužbe protiv mnogih vodećih berzi. Nekoliko zemalja zatvara vrata kripto berzama, plašeći se posledica kao što je gubitak ili predaje ekonomske moći u ruke privatnih valuta.

Prema nekim predviđanjima očekuje se da bi se oko 60 milijardi dolara moglo uliti u Bitkoin iz kombinovanih ETF-ova akcija i obveznica, i oko 10 milijardi dolara sa tržišta zlata, što ukupno iznosi oko 70 milijardi dolara potencijalnog novog priliva kapitala.

Trenutno, ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta iznosi 1,66 milijardi dolara. 2024. godina ima velika obećanja za kripto imovinu. Veštačka inteligencija će dati svoj doprinos što će otvoriti ogromne mogućnosti za blokčejn tehnologiju.

Tehnologija decentralizovane glavne knjige (decentralised ledger technology- DLT) igraće ključnu ulogu u finansijskom sektoru, zato će izgradnja odgovarajućeg regulatornog okruženja biti glavni prioritet. Uspeh industrije u narednoj godini zavisiće od negovanja osećaja sigurnosti među potrošačima. Transparentnost, jaka etika i vrednosti biće vodeći principi za učesnike na kripto tržištu.

Postoji nekoliko razloga koji mogu biti uzrok porasta cene Bitkoina a to su odobrenje ETF-a od strane Komisije za hartije od vrednosti (SEC) i prepolovljenje bitkoina u aprilu. Prepreku može napraviti činjenica da glavnim investitorima nedostaje kanal usklađen sa širokim mogućnostima za ulaganje u Bitkoin. Sledeći važan događaj je ponude tokom prepolovljenja u aprilu, smanjujući dnevnu proizvodnju Bitkoina sa 900 na 450.

Kriptovalute su još uvek u početnoj fazi rasta. Postoje pitanja koja se moraju odmah rešiti, kao što je bezbednost investitora, dok neka druga, uglavnom utvrđivanje konačne odgovornosti u slučaju da protokol ili privatna virtuelna valuta pukne. Kako vreme neumitno prolazi, odgovore ćemo saznati uskoro.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA