Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je britanska policija zaplenila Bitkone u vrednosti od 1,4 milijarde funti?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li su kriptovalute uzrok zloupotreba i malverzacija?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Često se kriptovalute predstavljaju u lošem svetlu zbog zloupotreba koje, na žalost, nisu retka pojava. Prevare se dešavaju na gotovo sim nivoima, počevši od pojedinaca, pa preko kompanija sve do prevara na državnom nivou.

Ipak, kada se radi i zloupotrebama na državnom nivou, ne trba isključiti uticaj sveprisutne politike. Nedavno se u Velikoj Britaniji odigrala velika zaplena kriptovaluta u visini čak od 1,4 milijarde GBP (gotovo 1,8 milijardi USD)! Ova zaplena kriptovaluta predstavlja jednu od najvećih u svetu.

Britanska policija je zaplenila Bitkoine u pomenutom iznosu, koji su, prema inicijalnim tvrdnjama dobijeni od ogromne prevare ulaganja u Kini. Imajući u vidu da se radi o odnosima između Velike Britanije i Kine, ekonomskih rivala, sve činjenice koje navodi londonski sud treba uzeti sa određenom dozom rezerve.

Osoba koja je osumnjičena je kineski državljanin koji je optužen za pranje novca korišćenjem Bitkoina tvrdi da je to činio u ime svog bivšeg poslodavca, navodnog begunca od vlasti u Pekingu. Policija je zaplenila četiri odvojena uređaja koja sadrže više od 60.000 Bitkoina koji su se nalazili u sefu na imanju poslodavac koji je navodno prao novac koristeći kriptovalute. Prema navodima tužilaštva novac potiče od investicione prevare koja je počinjena u periodu između 2014. i 2017. godine.

Kako se navodi u optužnici, osumnjičeni je ukrao oko pet milijardi funti oštetivši oko 130.000 investitora koji su trgovali na kripto tržištu. Novac je više puta menjao svoj oblik, naime konvertovan je iz Bitkoina u britansku funtu i obrnuto.

Nakon otkrivanja prevare, osumnjičeni je napustio Veliku Britaniju i sudi mu se u odsustvu. U opticaju se nalazi čitava grupa osumnjičenih i kakva je bila čija uloga, ostaje tek da se utvrdi. Prvu indiciju o postojanju prevare je dao pokušaj pretvaranja u gotovinu, kupovine nekretnina, nakit i druge luksuzne predmete.

Pokušaji uvođenja kriminalom stečenog novca u legalne tokove su vršeni preko posrednika tako da nije jednostavno otkriti kompleksnu mrežu koja je formirana. Zanimljivo je da je jedna od nekretnina koju je jedan od osumnjičenih nameravao da kupi vredela preko dvanaest milion funti. Transakcija je obustavljena jer advokatska kancelarija koja je posredovala u kupovini nije mogla da dokaže poreklo novca.

Zloupotreba kriptovaluta je bilo i biće ih još. Potrebno je konstatovati da same kriptovalute nisu uzrok izvršenja kriminalnih dela, već samo sredstvo. Iz tih razloga kriptovalute treba posmatrati sa mnogo šireg aspekta. Kako će se ovo suđenje dalje odvijati, ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA