Vreme čitanja: oko 3 min.

Digitalna revolucija: Kako se pripremiti za poslove koji još ne postoje?

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne tako davno, tehnološki izumi koje svakodnevno koristimo predstavljali su prave pravcate revolucije i prekretnice u načinu na koji živimo, zabavljamo se i radimo. Tako je do pre samo nekoliko godina bilo teško zamislivo da će neko zarađivati novac isključivo putem interneta, raditi za najveće svetske kompanije a da pritom nije izašao iz kuće ili koristiti svoj telefon kao glavno poslovno sredstvo

  • 0
Link Group Foto: Promo/ LINKgroup

Danas je sve to realnost koju primamo zdravo za gotovo. A po svemu sudeći, pred nama je nova tehnološka revolucija koja će, na sličan način kao i prethodna, značajno promeniti najpre način poslovanja, ali i znanja i veštine koji će se od nas tražiti na radnom mestu. Naime:

Prema izveštaju Svetskog ekonomskog foruma, već do 2027. godine 60% nas će morati da stekne nova znanja i veštine kako bismo odgovorili na promenjene zahteve tržišta rada. Jedan od razloga za to je sve veća upotreba novih tehnologija kao što su veštačka inteligencija i quantum computing.

Dakle, promene su neminovne, ali dobra vest je to što već sad možemo da počnemo da se pripremamo, pod uslovom da napravimo dobar plan za usvajanje novih znanja i veština. Evo kako bi taj plan mogao da izgleda.

Najpre odaberite oblast

Iako će nove tehnologije zaći u sve industrije i izmeniti način na koji se obavlja značajan deo poslova, IT sektor će biti generator inovacija i promena, zbog čega i predstavlja najbolji izbor za one koji žele da budu nosioci promena, a ne prosto njihovi objekti.

Reč je o industriji koja se pokazala otpornom na različite ekonomske i geostrateške krize i promene, u kojoj vas još uvek čeka veliki broj dobro plaćenih poslova, ali i dalje nema dovoljno stručnjaka. O tome govore sledeći podaci:

  • u 2024. godini čak 66% kompanija planira da poveća ulaganja u tehnologiju;
  • 63% kompanija još uvek ima problem da nađe odgovarajuće IT stručnjake;
  • 57% poslova planira da usvoji veštačku inteligenciju u naredne dve godine.

Dakle, tehnološka industrija ne pokazuje znake posustajanja, a sve što vam je potrebno za uspeh u njoj jeste spremnost da usvajate nova znanja i veštine.

Link Group Foto: Promo/ LINKgroup

Odlučite se za neko od najtraženijih IT zanimanja

Imajte u vidu da nisu sva zanimanja u IT sektoru podjednako tražena i perspektivna. Na primer, ukoliko vas zanima programiranje, treba da znate da je Python u samom vrhu najpopularnijih programa zbog svoje široke primene AI tehnologije. S obzirom na to da se očekuje dalji rad na razvoju veštačke inteligencije, ovaj jezik predstavlja vrlo dobar izbor.

Osim toga, softverski inženjeri i stručnjaci za rad sa podacima biće posebno traženi. Naravno, i programeri za mobilne aplikacije će naći svoje mesto, a IT sektor ne može ni bez dizajnera, jedino što će tu prednost imati oni kreativci koji su se usavršili za rad sa AI tehnologijama.

Ovde možete pronaći listu nekih od najpopularnijih IT zanimanja.

Istražite načine za usvajanje znanja

Internet danas nudi mnoštvo mogućnosti, pa se tako sa osnovama pojedinih IT zanimanja možete upoznati putem različitih video-tutorijala. Međutim, najefikasniji i najkraći put predstavlja upisivanje škole u kojoj kroz strukturiran plan i program i uz pomoć posvećenih stručnjaka možete na kvalitetan način steći dobro plaćena i veoma tražena znanja i veštine.

U našem regionu izdvojila se ITAcademy, koja svoj plan i program konstantno ažurira novim softverima i tehnologijama, pa su tako njeni polaznici već za 12 meseci spremni da konkurišu za neke od najtraženijih i najatraktivnijih pozicija. Velika prednost školovanja u ovoj ustanovi jeste to što se u potpunosti prilagođava potrebama polaznika. Ukoliko ste osoba koja voli kontakt uživo i redovno pohađanje nastave, možete se odlučiti za tradicionalni vid školovanja, dok oni koji rade, ili im iz drugih razloga odgovara učenje od kuće i u vreme koje sami odrede, mogu da izaberu učenje na daljinu. U ovoj ustanovi polaznici imaju prilike da dobiju i neke od široko priznatih internacionalnih sertifikata, zbog čega mogu da konkurišu na različite poslove u zemlji i inostranstvu.

Da se na ITAcademy polaznici pripremaju za najaktuelnija IT zanimanja i najnovije tehnologije govori i činjenica da je ova ustanova među prvima uvela u svoj plan i program rad sa veštačkom inteligencijom. Smer AI & Python Development priprema polaznike da postanu programeri za AI, dok dizajneri na ITAcademy u svom radu koriste najnovije AI alate, kao što je Adobe Firefly.

ITAcademy vam poklanja veliki popust

Da biste na vreme počeli sa usvajanjem novih znanja i veština, sa ITAcademy su rešili da svima koji se prijave u februaru poklone neverovatnih 1.140 evra za školovanje. To znači da sada po najpovoljnijim uslovima možete upisati ovu instituciju i tako napraviti najbolji plan za svoju uspešnu poslovnu budućnost.

Dočekajte novo doba sa novim znanjima i veštinama.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA