≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog čega je Bitkoin premašio vrednost od 50.000 dolara?

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta ovaj rast nagoveštava?

  • 0
Bitkoin kolumna Goran Kunjadic Foto: Privatna arhiva, CoinDesk

Nestabilnost vrednosti kriptovaluta je odavno poznata i predstavlja njihovu neodvojivu karakteristiku. Upravo zbog ove osobine, mnogi investitori na kripto tržištu doživljavaju kriptovalute kao mogućnost za brzu i laku zaradu.

Međutim, zbog mogućeg rasta ali i padova mogući su kako dobici tako i gubici u ovoj igri. Potrebno je razumeti da kriptovalute predstavljaju potpuno novi vid finansijskog poslovanja i uvode novine na svetsko finansijsko tržište.

Njihova osobina da iznenada menjaju svoju vrednost definisana je zakonom ponude i potražnje, te se tako i ponašaju.

Najpoznatija kriptovaluta, Bitkoin, nedavno je dostigao svoj dvogodišnji maksimum, odnosno, vrednost od 50.000 dolara. Prema nekim analizama do skok Bitkoina je došlo pošto investitori postaju optimistični da će američko odobrenje šireg trgovanja tom jedinicom povećati potražnju.

Poznato je da cene na berzama često padaju ili rastu upravo zbog pozitivnih ii negativnih očekivanja, pokazalo se da analogni mehanizmi vrede i u svetu kriptovalute. Bitkoin je bio u velikom rastu poslednjih meseci što je podstaknuto očekivanjima da će američki zakonodavci dozvoliti stvaranje fondova kojima se trguje na berzi (ETF) koji prate cenu i dozvoljavaju javnosti da ulaže u kriptovalute bez direktnog kupovine.

Nakon što je Bitkoin prvobitno pao kao reakcija na prošlomesečni pristanak Vašingtona zatim je ojačao za oko 25 odsto od 22. januara. Taj napredak je dostigao čak 50.328 dolara, prema podacima Bloomberg-a, što je najviši nivo od kraja 2021. Zanimljiva je činjenica da kupci Bitkoina koji zaista veruju u njegov rast privlače više kupaca i na taj način dalje podižu njegovu cenu.

bitkoin Foto: Shutterstock

Treba imati u vidu činjenicu da kriptovaluta je i dalje daleko ispod svoje rekordne vrednosti od skoro 69.000 dolara u 2020. godini ali najnoviji rast ipak označava oporavak nakon niza skandala i kolapsa visokog profila koji su potresli kripto industriju.

Podsetimo se berze FTX, koj je druga po veličini kripto berza na svetu. FTX je doživeo dramatičan pad prošle godine dok njenom šefu Semu Bankman-Fridu preti kazna do 110 godina zatvora zbog jedne od najvećih finansijskih prevara.

U novembru prošle godine, Changpeng Zhao je podneo ostavku sa mesta generalnog direktora Binance - najveće svetske kripto berze , nakon što su se on i kompanija izjasnili krivim za kršenje pravila pranja novca. Sve ove pojave su uzdrmale vrednost Bitkoina i loše uticale na investitore koji bi možda i uložili novac, te su ih navedeni događaji demotivisali.

Nakon svega, dodatni stimulans za rast Bitkoina je takođe podstaknut nadama da će američke Federalne rezerve početi da smanjuju kamatne stope ove godine kako inflacija bude popuštala. I konačno, vrednost valute je vođena smanjenjem ponude koja se očekuje sledeće godine zbog događaja zvanog „prepolovljenje“.

Predviđanja su različita i veoma je teško predvideti kakav će zaista biti ishod. Ipak sve činjenice govore u prilog tome da će kritovalute, a posebno Bitkoin, nastaviti da menjaju svetsko finansijsko tržište. Odgovore će nam doneti bliska budućnost.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA